Fors meer diefstalclaims voor agrarische verzekeraars

‘Boeren worden steeds vaker wakker met een kater.’ De NOS schreef eerder deze maand over de diefstal uit tractors die dit jaar fors is toegenomen. Ten opzichte van 2018 is er zelfs bijna sprake van een verdubbeling. In 2018 kregen grote agrarische verzekeraars 87 claims binnen, terwijl er tot augustus dit jaar al 146 zijn gemeld.

Het gaat, volgens de NOS, bij dit soort diefstallen meestal niet over kleine bedragen. “Gps-apparatuur voor precisielandbouw kost al gauw 20.000 euro.” De apparatuur is bedoeld om tot op de centimeter te wijzen waar de machine moet inzaaien. Of om de boer erop te wijzen hoeveel mest er al op het land ligt en waar er nog wat bij kan.

Onderzoek politie

Volgens de boeren had minister Grapperhaus te weinig aandacht voor de diefstallen, maar doet de politie inmiddels wel onderzoek naar de aangiften. In de bijgaande video leggen boeren aan NOS op 3 uit wat het voor hen betekent als vreemden op jouw terrein rondlopen.

De diefstallen hebben ook de volle aandacht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) dat advies geeft aan boeren, de politie en andere betrokken instanties. Het CCV raadt boeren onder meer aan om een goede administratie van de apparatuur bij te houden en wijst daarnaast op het belang van samenwerken, bijvoorbeeld via het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). “Als er samenwerkingsverbanden zijn, wordt er sneller gereageerd en zijn de lijnen korter”, aldus het CCV. Alle betrokken partijen, waaronder de bewoners, politie, boeren en brandweer, kunnen heel simpel via een WhatsAppgroep elkaar al op de hoogte brengen van verdachte zaken. Het KVO helpt ze om meer afspraken te maken, zodat ze gezamenlijk de overlast, criminaliteit en onderhoud aan kunnen pakken