Fonds Slachtofferhulp: Nauwelijks passende hulp na verkeersongeval: soms nog jaren ziek thuis

Verkeersslachtoffers zitten soms jaren na het ongeval nog ziek thuis, vast in een klachtenpatroon dat zij zelf ook niet of nauwelijks begrijpen. Mentale problemen en onbegrip bij instanties belemmeren mensen om het leven weer op te pakken. Een onzichtbaar letsel, maar daarom niet minder groot. Tegelijkertijd is er nauwelijks specialistische hulp na een verkeersongeval beschikbaar.

Veel verkeersslachtoffers houden blijvend last van zichtbaar of onzichtbaar letsel, meldt Fonds Slachtofferhulp op haar website. “Daarnaast raken ze niet zelden verwikkeld in een ingewikkelde strijd met verzekeraars en conflicten met werkgevers. Ze verliezen hun inkomsten, hun relaties staan onder druk. Hun oude leven komt niet meer terug en dat is moeilijk te verwerken. Daarbij komt nog dat er nauwelijks passende hulp is voor verkeersslachtoffers om hun leven weer op te pakken.”

Johanneke Stolk is één van de weinige therapeuten die zich specifiek richt op deze groep mensen. Nadat zij zelf lang in een diep dal had  gezeten na een verkeersongeval, begon ze onder de naam DOEN coaching een praktijk voor de begeleiding van verkeersslachtoffers die  vastlopen in het reguliere circuit. Om hen de hulp te geven die zij destijds zelf had gemist. Bilal kon bij haar terecht. Johanneke: “Ik kon hem als professional, maar ook als ervaringsdeskundige, uitleggen wat er met je gebeurt als je een heftig ongeluk hebt meegemaakt. Dat die mentale klap niet iets is waar je je voor hoeft te schamen. Het is iets dat heel veel mensen overkomt. Dat is ook niet zo verwonderlijk; je wordt bij een ongeluk heel sterk geconfronteerd met je eigen kwetsbaarheid.”

Samen analyseerden ze welke factoren herstel in de weg zaten en bedachten praktische oefeningen die Bilal steeds ietsje verder brachten. “Aanvankelijk vooral om weer structuur in zijn dag te brengen en het contact met zijn gezin te herstellen. Dan ging het om simpele dingen als vijf minuten aan de eettafel zitten. Of zijn kinderen voorlezen voor het slapen gaan en helpen bij het afruimen. Allemaal kleine stapjes om weer zelfvertrouwen op te doen.”

PTSS, complexe rouw, depressie

Met Bilal gaat het nu weer goed: hij is volledig aan het werk en geeft zijn leven weer een 8. Maar er is nog onvoldoende van dit soort gerichte hulp bij de psychische problemen waar verkeersslachtoffers en nabestaanden tegenaan lopen: PTSS, complexe rouw, depressie. Voor een grote groep mensen is de reguliere hulp, zoals EMDR en cognitieve gedragstherapie niet passend om écht geholpen te worden, omdat er zoveel meer speelt dan alleen het trauma van het ongeluk zelf. Binnen de kortste keren zijn ze uitbehandeld en staan ze met lege handen.

Fonds Slachtofferhulp doet meerjarig onderzoek naar wat deze groep nodig heeft. Op basis van dit onderzoek ontwikkelen we specialistische hulp op maat en voor (online) rouwverwerking.  Zodat slachtoffers en nabestaanden ook na het ongeluk, hun leven weer kunnen oppakken. Wie zelf een verkeersongeval heeft meegemaakt en het moeilijk vindt om zijn of haar oude leven weer op te pakken kan meedoen aan het onderzoek TrafVic. “Daardoor wordt Fonds Slachtoffethulp geholpen om passende hulpverlening te ontwikkelen voor verkeersslachtoffers en nabestaanden.|

Doe mee aan 

Zie hier voor het volledige artikel:

https://fondsslachtofferhulp.nl/nieuws/nauwelijks-passende-hulp-na-verkeersongeval/