FOCWA & UWV onderzoeken samenwerking voor bevordering (zij-)instroom in schadeherstelsector

De instroom van kwalitatief technisch geschoold personeel is een van de grootste uitdagingen voor de bij FOCWA aangesloten bedrijven. Daarom onderzoekt de brancheorganisatie de mogelijkheden om de zij-instroom in de schadeherstelsector te bevorderen. FOCWA is hierover in gesprek met het UWV.

De belangstelling om te werken in de schadeherstelsector neemt toe. Zo is in 2019 het aantal leerlingen voor het derde jaar op rij gestegen. Toch blijkt volgens FOCWA dat de zoektocht naar personeel nog steeds een van de grootste uitdagingen is voor FOCWA-bedrijven. Femke Teeling, directeur FOCWA: “Het tekort aan kwalitatief technisch geschoold personeel is niet uniek voor de schadebranche maar raakt de gehele technische sector. Wel is het tekort in de schadeherstelsector relatief hoger dan in andere sectoren. Als brancheorganisatie werken we daarom nauw samen met de (V)MBO’s om de instroom van jongeren te bevorderen. Ook lanceerden we vorig jaar de campagne www.ikwordschadehersteller.nl om ons mooie vakgebied nog meer te promoten bij de vakmannen en -vrouwen van de toekomst.”

Naast het bevorderen van de instroom, zitten er volgens FOCWA ook veel kansen en mogelijkheden bij het aanmoedigen van zij-instroom in de schadeherstelsector. Er zit namelijk een aanzienlijk potentieel onder werkenden die op dit moment geen schadehersteller zijn, maar daar wel interesse in hebben. Het aantrekken van deze groep is niet alleen interessant in het kader van het tegengaan van het personeelstekort; hun achtergrond en kennis van buiten kan ook voor vernieuwing zorgen. O

Om dit potentieel op de arbeidsmarkt te kunnen aanboren, is het van belang om eventuele belemmeringen weg te nemen en hierover goede afspraken te maken. FOCWA en het UWV onderzoeken daarom samen hoe dit op dit op landelijk niveau voor de schadeherstelsector geregeld kan worden. De brancheorganisatie werkt hiervoor ook samen met VOC en OOC.

Femke Teeling: “De verschillende mogelijkheden voor het werken in de schadeherstelsector zijn onvoldoende bekend bij werkzoekende Nederlanders. Samen met het UWV willen we hier verandering in brengen. Want een werkzoekende met affiniteit voor techniek kan zich bijvoorbeeld prima laten omscholen tot hersteller van caravan en campers; idem bij schadeherstel- en ruitherstelbedrijven.”

Als start van de samenwerking organiseerde FOCWA op 21 augustus een eerste werkbezoek bij Autoschade Karel van Oudenaren in Zaandam voor Guus van Weelden, lid Raad van Bestuur UWV, en Mesut Aydemir, Landelijk Adviseur Werkgeversdiensten UWV.