FOCWA: technologische ontwikkelingen, merkerkend schadeherstel, gestuurde schade en instroom van personeel dé grote uitdagingen van de schadeherstelsector 

Tijdens haar eigen congres in DeFabrique in Maarssen heeft brancheorganisatie FOCWA haar toekomstvisie op de schadeherstelbranche ontvouwd. Daarbij werden door directeur Femke Teerling en voorzitter Peter Brussel technologische ontwikkelingen, merkerkend schadeherstel, gestuurde schade en instroom van personeel als dé grote uitdagingen van de schadeherstelsector genoemd.

FOCWA presenteerde op haar congres naar eigen zeggen ‘geen spookverhalen over de toekomst van de schadeherstelsector, maar een realistisch toekomstbeeld vanuit het perspectief van technologische ontwikkelingen, maar ook vanuit een breder perspectief.” Immers, niet alleen technologie bepaalt de toekomst, ook andere factoren zoals de ontwikkelingen in de sector, klimaat en mens & maatschappij.”

Femke Teeling presenteerde ook de plannen voor de komende maanden. Zo moeten nieuwe certificeringsprocessen de noodzakelijke kwaliteit borgen, wordt er extra aandacht gegeven aan ARBO en het gebruik van gevaarlijke stoffen gegeven en zal ook de consument benaderd worden over het belang van veilig en kwalitatief schadeherstel. Daarnaast start FOCWA met de onderhandelingen voor de nieuwe cao in de schadeherstelsector en wordt de instroom en behoud van personeel een prioriteit voor de brancheorganisatie. FOCWA blijft zich in Brussel en Den Haag inzetten voor een gelijk speelveld voor (universele) schadeherstellers.

Ook ging zij in op de invloed van merkerkenning. “We blijven ervoor waken dat technische informatie en onderdelen ook beschikbaar blijven voor universele, onafhankelijke herstellers, want er bereiken ons soms onrustbarende verhalen van herstellers”, aldus Teeling.

 Onderzoek problematiek onderdelenstromen

Tenslotte presenteerde FOCWA de eerste conclusies uit haar onderzoek naar de problematiek van onderdelenstromen. Samengevat: niet alleen hogere prijzen, maar ook een groter aandeel aan onderdelen en tegelijkertijd een inkoopkorting die onder druk staat, zorgen voor een spanningsveld voor de schadehersteller. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de gemiddelde onderdeelkosten met inmiddels 30% zijn toenemen. Hiervan is 21% het resultaat van een hoger gemiddelde aantal onderdelen in het schadedossier, onder andere door druk vanuit sturende partijen. Voor de resterende 8% is de toename in onderdeelkosten toe te wijzen aan hogere onderdeelprijzen.

Dit wordt volgens Teerling onder meer veroorzaakt door het complexer worden van onderdelen onder meer vanwege nieuwe technologieën. Ook is er druk op inkoopkorting en een verschuiving van de omzet. In november presenteert FOCWA de definitieve resultaten en organiseert de brancheorganisatie ook themabijeenkomsten over dit thema. Centraal staat dan ook het analyseren van het bedrijfsresultaat: hoe groot is het aandeel onderdelen in het bedrijfsresultaat en wat zijn de gevolgen van kortingsafspraken op de prijzen van onderdelen.
Zorgen om personeelstekort

Het nijpend personeelstekort vormt is een groot probleem, vertelde Teerling.  In de periode 2011 t/m 2017 is het aantal nieuwe leerlingen voor de vakken Autospuiter en Schadehersteller ruimschoots gehalveerd, terwijl de afname in n het gehele technisch onderwijs 10% bedroeg.  Om het tij te keren gaat FOCWA in 2019 een offensief inzetten die moet leiden tot een grotere instroom. Zo komt er een website  www.ikwordschadehersteller.nl. Deze moet zorgen voor een goede voorlichting voor ouders, leerlingen, ouders en bedrijven. Tevens gaat FOCWA infopakketten samenstellen. Op 12 oktober komt er een themabijeenkomst met alle ROC’s die carrosserieopleidingen aanbieden met als doel om te leren van en ervaringen te delen.

 Zij noemt de inzet om personeel te behouden minstens even belangrijk en zegt te willen blijven vechten voor de subsidieregeling BBL. Ook is FOCWA het project ‘Goed werkgeverschap’ gestart waarin de brancheorganisatie zorgt voor HR-advisering voor bedrijven en het bevorderen van een leercultuur.” Ook wijst Teeling op het belang van de Cao-onderhandelingen, omdat volgens haar een gezonde loonstijging van belang is om nieuwe mensen te  kunnen aantrekken.