FOCWA pleit bij minister-president Mark Rutte voor gelijk speelveld in schadeherstelsector

Op de Dag van de Ondernemer, 15 november, ging minister-president Mark Rutte in gesprek met FOCWA over de kansen en uitdagingen van ondernemerschap in de schadeherstelsector. FOCWA nam Andries de Vries, DGA van Van As Autoschade en bestuursvoorzitter van Schadenet, mee als gesprekspartner.

Het gesprek tussen FOCWA-lid Andries de Vries en de premier, vond plaats op de ‘Dag van de Ondernemer’, een initiatief van MKB Nederland. Sinds 2016 worden ondernemer elke derde vrijdag van november bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen en wordt het ondernemerschap gevierd. “Ondernemers zijn immers van ongekende waarde voor ons land, vanwege hun bijdrage aan economie, werkgelegenheid en welzijn. Zij verdienen het om in het zonnetje te worden gezet.”, aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland, die vorige week nog een beklijvende speech gaf op het FOCWA-congres.

“Met z’n allen willen we de kwaliteit van het schadeherstel borgen zodat de (verkeers)veiligheid van de consument gegarandeerd wordt. Maar om die steeds complexer wordende auto, caravan of camper te kunnen herstellen, moet een schadeherstelbedrijf wel toegang krijgen tot (voertuigdata); maar ook tot noodzakelijke technische informatie, onderdelen, ADAS en de OBD-poort. Kortom, FOCWA vindt dat er een gelijk speelveld gecreëerd moet worden voor alle schadeherstelbedrijven. Die schadeherstelbedrijven moeten investeren in state of the art equipment, gespecialiseerde opleidingen en daarmee hoger opgeleid personeel.”,  vindt Femke Teeling, directeur van FOCWA. Teeling vindt het dan ook erg belangrijk dat de geluiden van schadeherstellers ook op het hoogste niveau in Den Haag worden gehoord: Als brancheorganisatie behartigen wij de belangen van al onze leden in Brussel en Den Haag. Bij stakeholders, opdrachtgevers, ambtenaren en politici. Vandaag konden we onze standpunten ook bespreken met Mark Rutte & duidden we hem de impact van het Haagse beleid op de FOCWA-leden.”

“Als MKB-ondernemer heb ik elke dag te maken met de toenemende complexiteit van het wagenpark en de impact hiervan op mijn bedrijf. Ik moet mezelf en mijn personeel continu bijscholen. Daarnaast wordt het voor mij als universeel schadeherstelbedrijf steeds moeilijker om aan de juiste kennis, informatie en data te geraken. Bovendien is de zoektocht naar personeel echt moeilijk geworden.”, meent Andries de Vries. “Ik ben zeker niet de enige ondernemer die tegen deze ontwikkelingen aanloopt. Ik ben dan ook erg blij dat ik de kans heb gekregen om mijn verhaal en dat van mijn collega-schadeherstellers aan de minister-president te kunnen vertellen, waarbij het vraagstuk over de betaalbaarheid van mobiliteit voor consumenten en berijders van voertuigen centraal stond.”, sluit De Vries af. Andries de Vries overhandigde tijdens het gesprek aan de minister-president namens FOCWA een manifest over de belangrijkste uitdagingen voor schadeherstelbedrijven.

bron en foto Focwa