FOCWA in gesprek met minister Cora van Nieuwenhuizen

Op maandag 17 augustus ging FOCWA in gesprek met de minister van Infrastructuur & Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen. Gastheer voor het werkbezoek was A.A.S. Wellcoll (www.wellcoll.nl)in Weert. Het werkbezoek stond in het teken van de ontwikkelingen bij autoschade-, ruitschade- en caravan- & camperschadeherstelbedrijven en dan met name over de complexiteit van voertuigen, veiligheid en toegang tot voertuigdata.

De coronacrisis heeft de schadeherstelsector hard geraakt. Of we nu spreken over autoschade, ruitschade of caravan- & camperschade: overal was het de afgelopen maanden zoeken naar oplossingen. Femke Teeling, directeur FOCWA: “Onze bedrijven hebben het niet makkelijk gehad tijdens de coronacrisis. Als brancheorganisatie behartigen wij de belangen van onze leden. En dat deden we in Den Haag, maar ook bij opdrachtgevers. Leden van FOCWA hebben een groot deel inkomsten misgelopen, wat na deze crisis niet meer verdiend kan worden. Zeker in deze tijd waarin de complexiteit van voertuigen blijft toenemen, zijn deze inkomsten onmisbaar voor investeringen.”

Tijdens het werkbezoek op 17 augustus 2020, maakte de minister van Infrastructuur & Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, samen met FOCWA de balans op en hebben ze samen vooruit gekeken naar de toekomst. “Waar het heen gaat is moeilijk te zeggen. Durven mensen nog met het openbaar vervoer en in hoeverre blijft men thuiswerken?” zegt Cora van Nieuwenhuizen.

Femke Teeling, directeur FOCWA: “Als deze investeringen in complexer wordende voertuigen niet meer kunnen worden gedaan door schadeherstellers, zorgt dit ook voor minder veiligheid op de weg. Schadeherstellers moeten autoruiten weer terug kunnen plaatsen en ervoor kunnen zorgen dat de ADAS-systemen weer naar behoren werken. Als een ondernemer geen investering kan doen om de auto uit te lezen, of uit te kunnen laten lezen, dan is het voertuig niet meer veilig genoeg om de weg weer op te kunnen.”

Tijdens het werkbezoek stond FOCWA ook stil bij het belang van vrije toegang tot voertuigdata en de behoefte aan een wettelijke verankering hiervan in functie van verkeersveiligheid, de keuzevrijheid voor consumenten en de innovatiekansen in de automotive sector. Een onderwerp dat ook de minister reeds ter tafel bracht middels het ‘Onderzoek naar voertuigdata en het delen van interfaces’ uitgevoerd door Ecorys in opdracht van het ministerie Infrastructuur & Waterstaat. Cora van Nieuwenhuizen: “Werk je met data, dan is het al snel complex omdat je te maken hebt met privacy en cybersecurity: van wie zijn de gegevens; van de voertuigeigenaar of van de fabrikant? Dat is een discussie die we ook voeren in de alliantie ‘AFCAR’, waarbij we samen optrekken met belangrijke stakeholders als FOCWA.”

Foto FOCWA