Flink meer ongelukken en ernstig geworden in het verkeer

Het aantal ernstig gewonden in het verkeer is in een jaar tijd toegenomen met 1.300 slachtoffers. Ook het aantal ongevallen met blikschade steeg in 2021 ten opzichte van 2020 met bijna 8% naar 68.700 incidenten. Bij ongelukken met meer dan één gewonde van was een stijging te zien van 16.540 naar 17.842. Alleen bij dodelijke slachtoffers is een lichte daling van 496 naar 478.

Dat blijkt volgens De Telegraaf uit ongevalsdata over 2021 van Smart Traffic Accident Reporting (STAR), waar onder andere politie, overheid en ANWB in samenwerken. Volgens bestuurslid Hans van Maanen van de Vereniging Verkeersslachtoffers is er onwil in de politiek om in te grijpen. ,,Met rijbewijssloten, snelheidsbegrenzers, alcoholsloten en het blokkeren van smartphones bij hogere snelheden kan het verkeer minder onveilig worden gemaakt.”

De politie kondigt aan dat de pakkans voor te hard rijden of handheld bellen dit jaar zal stijgen. Er wordt gekeken naar nieuwe manieren om snelheidsduivels te betrappen, zoals camera’s in skiboxen

Bronnen AD en Telegraaf