Fietsendiefstal via het dak nieuwe trend

Inbrekers vinden steeds nieuwe methoden om hun slag te slaan. Zo is er sinds begin van dit jaar een ware golf van inbraken via het dak gaande, vooral bij fietsspeciaalzaken. De dieven snijden de dakbedekking open en hengelen met touw en haak de kostbare buit naar boven. Zo omzeilen ze het alarmsysteem. Ton Bok van Invizi, vertelt meer over dit ‘fietsenhengelen’. 

‘Dit jaar zijn fietsenzaken in Zaltbommel, Dalen, Meerkerk, Elshout en Delfzijl samen voor enkele honderdduizenden euro’s gedupeerd door de dakfietsdieven. De dieven bestelen voornamelijk speciaalzaken die topklasse racefietsen verkopen. De dakmethode bleek zelfs zó succesvol, dat ze bij enkele zaken meerdere malen achtereen hebben toegeslagen. We hebben het dus over een zeer actueel en reëel risico.De dieven weten klaarblijkelijk dat een infrarood alarm reageert op een combinatie van lichaamswarmte en volume. Dus als ze langzaam de fietsen een voor een naar boven hengelen, gaat het alarm niet af. En als ze dan ook nog zorgen dat er bij het openbreken van het dak geen grote brokken naar beneden vallen, kunnen ze ongestoord hun slag slaan. Niet alleen fietsenspeciaalzaken, maar ook andere bedrijven kunnen op deze manier worden leeggestolen.

Ouderwets cameratoezicht helpt niet

De hamvraag is dan: hoe kun je je bedrijf wél effectief beveiligen? Je zou een bewakingsdienst kunnen laten surveilleren. Maar hoe groot is de kans dat je in een of twee nachtelijke rondjes een dief betrapt? Ouderwets cameratoezicht levert onduidelijke beelden op, die pas de ochtend ná de inbraak kunnen worden bekeken. Knarsetandend kun je dan toezien hoe je winkel wordt leeggeroofd, maar door wie is niet te zien.Maar waarom wachten tot de dief binnen is? Dieven lopen meestal 10 à 15 minuten rond voor ze naar binnen proberen te komen. Eerst scannen ze de omgeving en de beveiliging. Dat is het moment waarop je actie moet ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld met intelligente camera’s, die niet alleen kunnen opnemen maar ook kunnen reageren, ‘digitaal surveilleren’ dus eigenlijk, en dat 24 uur per dag.

Stel je daarbij een denkbeeldige lijn rond een bedrijfsterrein voor. Op het moment dat iemand daaroverheen stapt, komt het systeem in actie. Dat haarscherpe HD-beeld komt op datzelfde moment binnen bij de Video Desk. De videobewaker is meteen gealarmeerd. Als hij ziet dat de situatie verdacht is, schakelt hij direct de politie in. De inbreker wordt, zonder het in de gaten te hebben, al live gevolgd voordat hij daadwerkelijk gaat inbreken. Dat geeft bewaking en politie zeker vijftien minuten voorsprong op de oude situatie, waarin een alarm pas afgaat als de inbreker binnen is. De kans dat de dieven gepakt worden, wordt daarmee veel groter.’

Bron Risico’s in Beeld