Europese recallacties van producten breken opnieuw records in het derde kwartaal van 2023

 Volgens de laatste editie van Sedgwick’s European Recall Index-rapport is het aantal recalls van Europese producten voor het vijfde kwartaal op rij gestegen. Hoewel het totale aantal terugroepacties in vijf belangrijke sectoren met slechts 2,7% is gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, vormen de 3.227 gebeurtenissen die in het derde kwartaal van 2023 zijn geregistreerd het hoogste niveau van recalls  in één kwartaal in meer dan tien jaar. Dit overtreft het vorige record van het afgelopen kwartaal.

Het kwartaalrapport van Sedgwick analyseert terugroepgegevens uit de auto-, consumentenproducten-, voedingsmiddelen- en dranken-, farmaceutische en medische apparatuurindustrie in het VK en de EU. In het derde kwartaal was het recordaantal recalls te danken aan de medische hulpmiddelen- en farmaceutische industrie, waar de terugroepactiviteiten met respectievelijk 17,2% en 48,6% toenamen. Ook de automobielsector en de voedingsmiddelen- en drankenindustrie kenden een stijging van de activiteit, maar met respectievelijk 1,4% en 1,1%. Consumentenproducten waren de enige sector waar het aantal productrecalls  daalde ten opzichte van het voorgaande kwartaal (-10,5%).

Naast de laatste terugroepgegevens biedt het rapport van Sedgwick ook inzicht in recente regelgevende activiteiten en deelt het voorspellingen over waar fabrikanten in de Europese industrieën op moeten letten nu we 2024 naderen. Regelgevers in de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn gefocust op maatregelen om duurzaamheidsinspanningen te ondersteunen, innovatie in alle sectoren, en online winkelen veiliger maken voor consumenten. Kunstmatige intelligentie (AI) en cyberbeveiliging blijven ook een prioriteit nu toezichthouders proberen de technologische vooruitgang in evenwicht te brengen met productveiligheid en gegevensbeveiliging.

In alle sectoren is er een toenemend aantal regelgeving die op elkaar voortbouwt of naar bestaande wetten is gemodelleerd. “We zien dit met uitgebreide regels voor producentenverantwoordelijkheid, maar ook met voorgestelde regels ter ondersteuning van de Europese Green Deal, de ‘van boer tot bord’-strategie en het actieplan voor de circulaire economie. Misschien wel het meest opvallend van alles is de uiteenlopende aanpak van het reguleren van AI, die op nationaal niveau kan worden gereguleerd met de AI-wet van de EU en met sectorspecifieke richtlijnen voor sectoren als medische apparatuur en consumentenproducten. Het risico op een misstap bij het handhaven van de naleving kan voor bedrijven toenemen naarmate het web van onderling verbonden regelgeving blijft groeien”, aldus het rapport

“Nu het productrecalls in alle sectoren toeneemt en het aantal regelgeving blijft groeien, worden bedrijven geconfronteerd met een gecompliceerd risicolandschap met weinig foutenmarge”, zegt Chris Occleshaw, International Product Recall Consultant bij Sedgwick. “In de aanloop naar 2024 zal een strategische en goed geplande aanpak van productveiligheid en uitdagingen op de markt bedrijven op de goede weg zetten als we een nieuw jaar ingaan.”

Om het nieuwste Recall Index-rapport te downloaden, gaat u naar  Sedgwick’s European 2023 edition 3 Recall Index page.