Europese Commissie haalt voor het eerst product uit de markt vanwege zorgen om gegevensbescherming

 Deze maand heeft de Europese Commissie een recall doen uitgaan voor een kinderhorloge (smartwatch): de Enox Safe Kid-One. Het is voor het eerst in de historie dat een product uit de markt wordt gehaald vanwege zorgen om gegevensbescherming. 

Het betreffende product vormt in de ogen van de Europese Commissie een serieus risico voor kinderen omdat zij continu gelokaliseerd kunnen worden en mogelijke aangevallen. Ook kunnen de gegevens hierin worden gehackt. In combinatie met een GPS-systeem, microfoon, speakers en een speciale app kunnen ouders met het speciale horloge hun kinderen overal  volgens en contact met heb opnemen. Veel ouders schaften de horloge voor hun kinderen aan uit bezorgdheid en angst dat hen wat zou overkomen. Als onderdeel van de recall-procedure heeft de EC de lokale autoriteiten in geheel Europa opgedragen de smartwatch  voor alle gebruikers uit de markt te halen.

In 2017 deden datasecurity-experts een serie testen met het product , waarbij onder meer werd gekeken hoe gebruikers hiermee konden worden gevolgd en hoe de data was versleuteld. Zij constateerden hierin  de nodige tekortkomingen waardoor het vrij eenvoudig was om het apparaat te hacken. Vanwege de nodige publiciteit rondom gegevensbescherming en datalekken verwacht Stericyle Expert Solutions dat ouders en andere voogden de recall-oproep serieus zullen nemen en de horloges daadwerkelijk terug zullen brengen.  Voor de komende maanden moet volgens het bedrijf   rekening worden gehouden met meer datagerelateerde recalls.