Europese autosector luidt noodklok om Brexit

Nu er op vijftien weken voor de Brexit-datum (31 december) een no-deal dreigt, roepen Europese auto- en onderdelenfabrikanten en hun brancheorganisaties de politiek op in actie te komen. De ondertekenaars voorzien tussen nu en 2025 zo’n 110 miljard euro aan productieverliezen, door wegvallende handel en werkgelegenheid in de autosector. De oproep is zowel aan de EU als aan het Verenigd Koninkrijk gericht. Onderhandelaars aan beide zijden moeten direct alle belemmeringen uit de weg ruimen, stellen koepelorganisatie ACEA en 21 nationale brancheverenigingen.

Rampjaar

Er staan volgens hen banen op het spel in een branche die 14,6 miljoen huishoudens aan een inkomen helpt. Zonder ingrijpen zou in de komende vijf jaar de productie van zo’n drie miljoen in Europa gebouwde personen- en bedrijfswagens stranden. Door de coronacrisis is 2020 sowieso al een rampjaar ter grootte van honderd miljard euro geweest voor de sector, laat staan als daar nog een no-deal bijkomt. Wat volgens de ondertekenaars van de oproep daarom nodig is, is een handelsakkoord zonder afzonderlijke regelgevingen, import- en exporttarieven.

Blijft zo’n deal uit, dan gelden vanaf 1 januari 2021 de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO). In dat geval komt er een tarief van 10% op auto’s en maximaal 22% op bestelwagens en vrachtwagens. “Dit soort tarieven is een stuk hoger dan de smalle winstmarges van menig voertuigproducent”, stelt ACEA. Ook leveranciers van onderdelen zouden de dupe zijn: hun producten worden als gevolg van WHO-tarieven duurder, wat de positie kan versterken van concurrenten uit niet-EU-regio’s. Uiteindelijk is het de consument die moet betalen, in de vorm van duurdere voertuigen.

Dubbel gepakt

Eric-Mark Huitema, algemeen secretaris van ACEA: “We moeten absoluut een allesomvattend akkoord hebben vóór 1 januari. Anders zal onze sector, die toch al kampt met de Covid-crisis, dubbel gepakt worden.” Volgens Sigrid de Vries, algemeen secretaris van Clepa, zal een ‘no deal’ de toeleveringsketen van de auto-industrie verbreken. “De impact zal veel verder strekken dan alleen het wederzijdse handelsverkeer. Automotive is de grootste particuliere R&D-investeerder in de EU, jaarlijks goed voor zestig miljard euro. We hebben een deal nodig die de wereldwijde concurrentiepositie van de sector in stand houdt.”

Bron After Sales Magazine: