Europa: In 2018 zorgden drank- en voedselproducten voor meeste recalls; Nederland voert in Q4 de lijst

 Het aantal recalls en waarschuwingen voor drank- en voedselproducten in Europa beliep vorig jaar 3.623, waarvan er zich 970 voordeden in het vierde kwartaal. Hiervan hadden de meeste – 118 – betrekking op ons land, op de voet gevolgd door Duitsland en Italië, zo blijkt uit de European Recall & Notification Index 2018 van Stericycle Expert Solutions.  

Noten, notenproducten en zaden voeren de lijst aan met producten die het meest uit de schappen zijn gehaald (ruim 300), gevolgd door fruit en groente (meer dan 200) en vis en visproducten (ca 190) Aan de recalls lag in de meeste gevallen een bacteriële contaminatie ten grondslag, gevolgd door chemicaliën  en aflatoxinen (schimmels, 115). 

In de automotive sector werden in Europa vorig haar 419 recalls en waarschuwingen geregistreerd, waarvan bijna zeven op de tien betrekking hadden op personenauto’s, 7% op motoren, 6% op vrachtwagen en 5% op bestelauto’s. Meer dan de helft van de recalls – 211, ca 57,5% – betrof Duitse auto’s, gevolgd door Franse auto’s (11%) en auto’ s van Portugese komaf (10%). Auto’s van Mercedes Benz werden het vaakst teruggeroepen (45 recalls); daarna komen Peugeots (24), VW (23) en Opel (20). In de automotive.  Het stuurwiel lag in de meeste gevallen ten grondslag aan de recall, gevolgd door elektronica en de carrosserie.

Het aantal recalls en waarschuwingen met betrekking kwam net boven de 900 uit. Ruim tweederde betrof speelgoed (656), waarbij de meeste problemen zich voordeden met producten uit Polen (90), gevolgd door Spanje (75), Cyprus en Hongarije (beide 57). De voornaamste reden voor het uit de schappen was dat de goederen een gevaar voor de volksgezondheid vormden. De kans op verstikking kwam op plek 2  en de kans op letsel op de derde plaats. Plastic poppen werden het vaakst teruggehaald, gevolgd door kneedbaar speelgoed, waaronder gelachtige producten. 

Tenslotte werd er in geheel 2018 176 elektronische apparaten uit de handel gehaald, in meer dan de helft (57%) van de gevallen vanwege de kans op elektrische schokken, op ruime afstand gevolgd door de kans op brand, verbranding of ander letsel. De meeste recalls betrof producten uit Finland, Cyprus, Duitsland en Italië.