Erwin Zeinstra (RGN Nivo Noord) als assistent scheidsrechter actief op WK  én in finale Europa League

Erwin Zeinstra (links op de foto), in het dagelijks leven werkzaam als assistent controller bij schoonmaak- en reconditioneringsbedrijf RGN Nivo Noord in Leeuwarden, is als assistent-scheidsrechter (vroeger grensrechter genaamd) actief tijdens de finale van de Europa League tussen Olympique Marseille en Atletico Madrid, die volgende week woensdag 16 mei a.s wordt gespeeld in het Franse Lyon. Later dit jaar is hij ook te zien tijdens het WK in Rusland.

Zeinstra maakt inmiddels ruim zeven jaar deel uit van ‘Team Kuipers’, dat verder bestaat uit scheidsrechter Björn Kuipers (midden) en assistent-scheidsrechter Sander van Roekel. In Lyon worden zij geassisteerd door Danny Makkelie en Pol van Boekel als vijfde en zesde official zullen fungeren terwijl Mario Diks reist mee naar Lyon als reserve-assistent. Het is de tweede keer dat ‘Team Kuiper Europa League-finale zal fluiten. In 2013 had hij de leiding over de eindstrijd tussen Benfica en Chelsea, een duel dat destijds in de Amsterdam ArenA werd gespeeld. Andere hoogtepunten zijn de finale van de Champions League in Lissabon tussen Real Madrid en Atletico Madrid (2014), het WK in Brazilië (eveneens in 2014) en het EK in Frankrijk (2016).

Sinds 1999 is Zeinstra werkzaam bij RGN Nivo Noord in Leeuwarden, zij het met een onderbreking van drie jaar, als assistent-controller. “Een leuke afwisselende baan met een gezellig team van collega’s”, vindt hij. “Bovendien heb ik het geluk dat RGN Nivo Noord zich flexibel opstelt en mij de ruimte geeft om de arbitrage erbij te doen, ook al gaat daar veel tijd inzitten en ben ik ook doordeweeks geregeld weg. “De enige voorwaarde die men stelt is dat het werk er niet onder lijdt en dat alles goed en op tijd wordt gedaan. Dat is mijn verantwoordelijkheid. Als er bijvoorbeeld een buitenlandse reis is in de periode dat het belastingwerk moet worden aangeleverd, dan werk ik gewoon vooruit”, zo vertelde hij twee jaar geleden aan Risk & Business.

Voetbal

Van jongs af aan was Erwin vaak te vinden op de velden van de lokale voetbalverenging VV Leeuwarden. Toen hij een keer werd gevraagd een wedstrijd te fluiten van een jonger jeugdteam bleek hij dat niet alleen leuk te vinden, maar ook aanleg voor te hebben. Via zijn vereniging en het later het amateurvoetbal werd Zeinstra in 2001 officieel door de KNVB aangesteld als scheidsrechter betaald voetbal en zou hij uiteindelijk 38 wedstrijden fluiten in de Jupiler League, de op een na hoogste divisie.

In 2005 koos hij ervoor om als assistent –scheidsrechter verder te gaan. “Dat past ook wel een beetje bij mijn karakter”, vertelt hij. “Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te treden en in het middelpunt van de belangstelling te staan.” Dat bleek – achteraf – de juiste keuze te zijn geweest. In zijn nieuwe rol haalde hij de eredivisie wel en in 2010 werd hij zelfs op de internationale lijst van (assistent) scheidsrechters geplaatst. Een jaar later maakte hij deel uit van het arbitrageteam van Bas Nijhuis dat in Mexico de finale van het jeugd WK mocht leiden.

 

Zijn kwaliteiten bleven niet onopgemerkt. In 2011 vroeg scheidsrechter – Björn Kuipers – hem bij zijn team te komen, samen met eerste assistent-scheidsrechter Sander van Roekel. Met z’n drieën fluiten ze wekelijks wedstrijden op het hoogste niveau in Nederland en daarnaast regelmatig ook wedstrijden in het buitenland,. Inmiddels heeft ‘Team Kuipers’ naam gemaakt in de internationale voetballerij gezien de vele mooie wedstrijden die ze hebben mogen leiden. Het WK in Rusland wordt het laatste optreden van Björn Kuipers als scheidsrechter

Foto KNVB