EMN blikt tijdens Beaujolais Primeur Party terug op stormachtig jaar

 

“Natuurgeweld en krapte op de arbeidsmarkt zorgden voor een bewogen jaar”, vertelt operationeel directeur Roel Govaert op de Beaujolais Primeur Party van EMN. “Een periode die veel kansen biedt, voor EMN en voor de branche als geheel. In het oog van de storm anticiperen we op geheel eigen wijze op wat er om ons heen gebeurt.”

Natuurlijk wordt tijdens de jaarlijkse EMN Beaujolais Primeur Party de nieuwe Beaujolais geproefd. Maar het is ook een moment om terug te blikken én vooruit te kijken. “Natuurgeweld zorgt altijd weer voor een beproeving. Zoals bij de twee stormen in januari 2018”, zegt Roel Govaert. “Samen met onze klanten hebben we met man en macht gewerkt om alle gedupeerden zo snel mogelijk te helpen. Ondanks de vertraging die soms ontstond, vanwege beperkte capaciteit bij aannemers om schades te herstellen, denk ik dat we hier als branche een mooie gezamenlijke prestatie hebben neergezet. En met de ‘lessons learned’ stomen we ons klaar voor een volgende calamiteit.”

Van kennis naar kansen

Anno 2018 is samenwerken en kennis delen belangrijker dan ooit.Daarom organiseren we meerdere malen per jaar een masterclass, die altijd druk bezocht wordt. Afgelopen jaar over technisch bewijs in transport en brandgevaarlijke werkzaamheden op platte daken. En ook voor komend jaar staan weer boeiende thema’s op het programma. Daarnaast publiceren we in 2019 een nieuwe versie van het Trendrapport Property met cijfers en trends vanuit de Brandverzekeringsmarkt. Van hieruit creëren we kansen en visie op de toekomst.”

Gespecialiseerde schade-expertise gaat verder dan inhoudelijke kennis. Het gaat om écht helpen na calamiteiten. Roel Govaert: “In opdracht van de overheid gaan CED en EMN schades opnemen en vaststellen in het aardbevingsgebied. We richten hiervoor een speciaal organisatie-onderdeel in, dat zich helemaal focust op het bieden van hulp aan bewoners die schade hebben als gevolg van de gaswinning. Hiermee kunnen we een goede bijdrage leveren aan het oplossen van het langlopende en gevoelige Groningen dossier.”

Onbekend maakt onbemind?

De groei van EMN vraagt om nieuwe aanwas – die moeilijk te vinden is in deze krappe arbeidsmarkt. “Daarom zijn EMN en CED gestart met een traineeship waarin we jonge, ambitieuze mensen opleiden voor dit mooie vak. Ook nemen we specialisten aan van buiten de branche die we versneld opleiden”, licht Roel Govaert toe. “We hebben als branche zo veel te bieden. Dat moeten samen we veel beter over het voetlicht brengen.” Dat vormde een mooie afsluiting om het glas op te heffen!