Eerste kwartaal 2017: een zesde meer gevallen van piraterij

 

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben piraten en andere gewapende criminelen wereldwijd in totaal 43 schepen aangevallen in totaal 16 landen en daarbij 58 opvarenden gevangen genomen. Dat zijn zes overvallen meer dan de 37 in dezelfde periode in 2016, waarbij 54 opvarenden gevangen werden genomen, zo komt naar voren uit cijfers van het meest recente versie van het ICC International Maritime Bureau (IMB) piracy report. Daaruit bleek ook dat Nigeria en de regio ten zuiden van de Filipijnen, waar twee bemanningsleden werden gedood, als hot spots voor piraterij aangemerkt kunnen blijven. Ook in Indonesië werden veel incidenten gemeld, grotendeels kleinere diefstallen van voor anker liggende schepen.

In totaal kwamen tussen begin januari en eind maart gewapende criminelen 33 keer aan boord van schepen (29 in 1e kwartaal 2016), werd er op nog eens vier (twee) geschoten en werden daarnaast vier pogingen tot een aanval geregistreerd. Verder kaapten piraten twee (drie) schepen, beide voor de kust van Somalië, waar sinds mei 2012 geen enkel koopvaardijschip meer was gekaapt. Bij alle incidenten werden in totaal 31 (28) bemanningsleden gegijzeld, 27 (26) gekidnapt voor losgeld en drie bedreigd.

Hot spots

Het merendeel (63%) van de gekidnapte bemanningsleden voor losgeld deed zich voor in de Golf van Guinee; Nigeria fungeert daarbij met 17 gekidnapten bij in totaal drie incidenten (tegen 14 een jaar daarvoor) als hot spot. In de regio werden ook drie schepen beschoten. IMB-directeur Pottengal Makundan bestempelt de Golf van Guinee dan ook als ‘zorgelijke regio’. In de regio rond de zuidelijke Filipijnen deden zich negen aanvallen voor tegen twee in dezelfde periode in 2016.  Daaronder valt een gewapende overval op een vrachtschip waarbij twee bemanningsleden om het leven kwamen en vijf werden gegijzeld om losgeld. Het IMB spreekt van meer ‘militante activiteiten’ in deze regio, waarbij gewapende groepen in snelle speedboten langzamer varende vissersboten en andere schepen aanvallen. Na vijf jaar van relatieve rust op dat vlak dezen zich in de eerste drie maanden van dit jaar weer incidenten voor de kust van Somalië voor. Hierbij werden in totaal 28 opvarenden gevangen genomen,