Economische en verzekerde schade calamiteiten in 1e helft 2018 lager dan 10 jaar-gemiddelde

Natuurrampen en calamiteiten veroorzaakt door menselijk falen hebben in de eerste helft van dit jaar voor $ 36 miljard aan economische schade veroorzaakt. Dat is 44% minder dan de $ 64 miljard in dezelfde periode in 2017 en nog veel minder dan de gemiddelde schadelast van $ 125 miljard in de afgelopen tien jaar, zo blijkt uit Swiss Re’s Sigma Study.

De schade door natuurrampen beliep $ 34 miljard, eveneens veel minder (42%) dan de $ 58 miljard van vorig jaar en het tien jaar-gemiddelde van $ 117 miljard. De schade door menselijk falen bleef beperkt tot $ 2 miljard, 62% minder dan de $ 6 miljard in 2017 en driekwart minder dan het gemiddelde schadebedrag van $ 8 miljard in de afgelopen tien jaar.

Verzekerde schade

Ook de schadelast voor verzekeraars door grote calamiteiten viel lager uit: $ 20 miljard tegen $ 30 miljard vorig jaar en het tien jaar-gemiddelde van $35 miljard. Verzekeraars moesten dit halfjaar $ 18 miljard uitkeren aan schade door natuurrampen en $ 2 miljard voor schades door menselijke fouten. In de eerste helft van vorig jaar waren die bedragen $ 25 resp. $ 5 miljard en in de afgelopen 10 jaar gemiddeld $ 30 miljard resp.$  5 miljard.

De grootste schadepost voor verzekeraars komt voor rekening van de winterstorm Friederike die in januari huis hield in onder meer Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en de UK ($ 2,1 miljard). Daarnaast deden tussen maart en juni in de VS een vijftal miljardenschades voor door storm, hagel en extreme storm met een schadelast tussen de $ 1 en $ 1,6 miljard.

Bij alle calamiteiten kwamen in de eerste zes maanden van dit jaar 3.900 mensen om het leve of werden vermist, het laagste aantal in de afgelopen 30 jaar. In de eerste helft van 2017 was het aantal doden en vermisten 4.900.