Duitsland: Minder marterschades aan motorvoertuigen door lockdown

Het aantal schadegevallen door marterachtigen is aanzienlijk gedaald. Autoverzekeraars noteerden in 2020 ongeveer 217.000 van deze schades aan casco-verzekerde voertuigen. Dat is 7% procent minder dan in het voorgaande jaar. De oorzaak: De gevolgen van de pandemie voor de mobiliteit van mensen, meldt het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV. Het raamt de door marters veroorzaakte schade op ongeveer 90 miljoen euro voor 2020. Na glasbreuk en ongevallen met wilde dieren waren marterbeten de derde meest voorkomende soort schade bij verzekeringen met een beperkt cascodekking.

Voertuigen werden minder vaak gebruikt, vooral tijdens lockdowns, en reden dus minder van martergebied naar martergebied. Dit heeft merkbare gevolgen voor de schadestatistieken: auto’s die vaak op verschillende plaatsen of in verschillende martergebieden worden geparkeerd, worden bijzonder getroffen door dit soort aanvallen.

Schade veroorzaakt door de kleine roofdieren doet zich vooral voor in het voorjaar en de vroege zomer, wanneer marters meer dan gewoonlijk knoeien met de bedrading van het voertuig in het motorcompartiment.