Duitsland: Aantal verkeersongelukken met wild bereikt recordhoogte

Duitse autoverzekeraars registreerden in 2019 ongeveer 295.000 wildongelukken,  meer dan ooit tevoren en 27.000 meer dan in het voorgaande jaar. Dat zijn gemiddeld 808 verzekerde auto’s per dag die in botsing kwamen met wilde dieren, maar het risico op een natuurongeval is ongelijk verdeeld over het jaar: het risico is vooral hoog in de maanden april en mei en van oktober tot december, zo blijkt uit cijfers van het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV.

Daaruit blijkt ook dat de reparatiekosten na botsingen met wilde dieren ook hoger zijn uitgevallen: in 2019 betaalden verzekeraars bijna 3.000 euro voor elk ongeval, zes procent meer dan in het voorgaande jaar. Een reden voor de stijging zijn de hogere prijzen voor carrosserie-onderdelen, die vaak moeten worden vervangen na ongelukken met wild. In totaal kosten ongevallen met wilde dieren de autoverzekeraars ongeveer 885 miljoen euro, een toename met 17%.

 Vermijd riskante uitwijkmanoeuvres

De verzekeraars raden automobilisten aan om op de waarschuwingssignalen van overstekende herten te letten en hun rijstijl daarop aan te passen: rem aan de rand van weilanden, velden en bossen en verlaag vooral bij schemering de snelheid. “Als er wild op de weg of langs de weg verschijnt, moeten bestuurders het grootlicht dimmen en langzaam rijden. Vermijd risicovolle ontwijkende manoeuvres, aangezien een aanrijding met een andere auto of een boom doorgaans gevaarlijker is dan een aanrijding met een dier”, aldus het GDV.