Duidelijk verband tussen Australische bosbranden en klimaatverandering

Er bestaat een relatie tussen de zware bosbranden in Australië en de opwarming van de aarde. Uit nieuw onderzoek blijkt dat klimaatverandering heeft bijgedragen aan de weersomstandigheden waardoor de ongekende bosbranden konden plaatsvinden, meldt NOS. Aan het onderzoek onder leiding van de Nederlandse hoogleraar Geert Jan Van Oldenborgh werkten wetenschappers uit vijf landen mee, uit de VS, Europa en Australië, meldt NOS.

De kans op dergelijke grootschalige bosbranden is sinds het begin van de vorige eeuw met tenminste 30% toegenomen en zal in de toekomst nog verder oplopen, verwachten de onderzoekers. Op dit moment wordt ingeschat dat dit soort branden eens in de dertig jaar kan voorkomen. Als de aarde twee graden opwarmt, zal de kans stijgen tot eens in de acht of zelfs eens in de vijf jaar.

Het onderzoek is gedaan door de internationale onderzoeksgroep World Weather Attribution. De studie werd opgezet vanwege de heftige discussie over de vraag of de bosbranden inderdaad werden veroorzaakt door de klimaatverandering. Van Oldenborgh werkt bij het KNMI en is verbonden aan de universiteit in Oxford. Daarnaast onderzoekt hij met een internationale onderzoeksgroep of er een relatie bestaat tussen extreme weergebeurtenissen en de mondiale opwarming.

Broeikasgassen boosdoener

“We tonen aan dat er een duidelijk verband is tussen klimaatverandering en het risico op bosbranden. Door klimaatverandering is dat risico groter geworden”, zegt Van Oldenborgh tegen de NOS. “Bosbranden zijn van alle tijden, maar de omvang en ernst van de recente branden in Australië zijn ongekend. We laten zien dat het risico op dit soort hevige bosbranden nu een stuk groter is dan zonder broeikaseffect,”

 De kans op ernstige bosbranden kan nog groter zijn dan nu wordt aangetoond, stellen de onderzoekers. Want klimaatmodellen blijken de ernst van hittegolven te onderschatten. Dit geldt overigens niet alleen voor Australië, maar ook voor bijvoorbeeld Nederland. De hittegolf in ons land afgelopen zomer, waardoor het meer dan veertig graden werd, was ook niet voorzien in de modellen. Hoe dat komt is nog onduidelijk.

Bron NOS