Drukste jaarwisseling voor Stichting Salvage in afgelopen acht jaar: 112 keer uitgerukt

 

Stichting Salvage, de organisatie die na een calamiteit namens de Nederlandse brandverzekeraars optreedt, persoonlijke hulp biedt en de schade beperkt, is op 31 december 2018 en 1 januari 2019 in totaal 112 keer uitgerukt. In vergelijk tot de acht voorgaande jaren was dit de drukste jaarwisseling voor de stichting.

De piek van meldingen lag rond 01.30 uur. De meeste meldingen kwamen uit de gezamenlijke Veiligheidsregio’s in Brabant (in totaal 15), op de voet gevolgd door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond met 14 meldingen. Ook in het oosten van het land was het druk met 10 meldingen uit Twente en 10 uit Noord- en Oost-Gelderland.  De minst drukke Veiligheidsregio’s met minder dan drie meldingen waren Zeeland, IJsselland, Kennemerland, Fryslân, Gelderland-Zuid en Limburg-Noord.

Opvallend bij deze jaarwisseling zijn het aantal branden waarbij de vermoedelijke oorzaak vuurwerk is. Van de 112 meldingen is dat 48,2%. Een behoorlijke toename t.o.v. de vorige jaarwisseling waarbij 36,8% van de meldingen met vermoedelijke oorzaak vuurwerk werd geteld. Op 1 januari 2019 ligt het percentage nog hoger, namelijk op 52,6%. “Een zorgwekkende ontwikkeling”, aldus de Stichting Salvage.

 Bijzondere meldingen

Salvage werd ook gevraagd om assistentie te verlenen bij de schades, veroorzaakt door de vonkenregen naar aanleiding van de vreugdevuren in Scheveningen. Er ontstond schade aan meerdere woningen en gebouwen, maar ook aan auto’s, fietsen en tuinmeubilair. Door Salvage is een inventarisatie gedaan om te beoordelen waar directe hulp nodig was. Vervolgens is Salvage concreet bij twee dakbranden ingezet: een woning en bedrijfspand, waarbij de laatste ernstige schade opliep.

 In Vlaardingen was er een grote brand in een flatgebouw. Door een dakbrand waren 15 onderliggende woningen niet meer bewoonbaar. Voor gedupeerden die niet bij familie of vrienden terechtkonden, is onderdak geregeld. Andere grote branden waren er in Rhoon, Hardinxveld-Giessendam, Boxmeer en Almelo. Twee ervan zijn opgeschaald tot GRIP 1-niveau. Bij al deze branden gaat het om bedrijfspanden. Een ervan betreft vermoedelijk een miljoenenschade.

Het merendeel van de 112 meldingen waren kleine branden (61), gevolgd door 35 middelbranden, zeven grote branden, vier zeer grote branden, drie  waterschades, één explosie en één aanrijdingsschade. Deze classificaties worden door de brandweer gehanteerd t.b.v. de uitruk en geven slechts een globale indicatie van de daadwerkelijke schade omvang.

Voorlopige cijfers 2018

Het jaar 2018 was een druk jaar voor Stichting Salvage met in totaal 5.594 meldingen. Vooralsnog is er daarbij sprake van 2.481 belendende panden. Dit aantal kan nog toenemen, omdat nog niet alle meldingen zijn afgerond. Het totaal aantal objecten in 2018 bedraagt 8.075, een stijging van 10% t.o.v. 2017. De cijfers 2018 worden binnenkort bekend gemaakt via de site www.stichtingsalvage.nl