Drie slachtofferorganisaties op gebied letselschade slaan handen ineen

Tijdens een bijeenkomst in Gouda hebben bestuursleden en vertegenwoordigers van drie landelijk opererende slachtofferorganisaties besloten tot een nauwe samenwerking om in 2020 te komen  tot een ingrijpende verbetering en herstructurering van de werk- en handelwijze van (aansprakelijkheids) verzekeraars. Het gaat om  de Stichting Letselschade en Gerechtigheid, de Stichting Adviespunt Letselschadeslachtoffers en Berlimont CMC Consulting. Zij zullen in media en lokale en landelijke politiek gezamenlijk gaan optreden onder de naam SSOL, Samenwerking Slachtoffer Organisaties Letselschade.                                                                                                                                                                                                

De oorsprong hiervoor ligt in 1998 toen volgens de initiatiefnemers al voor het eerst grootschalig werd geklaagd over ‘de onwelwillende en frustrerende houding van schadeverzekeraars voor èn nadat aansprakelijkheid is erkend’. “Ruim 20 jaar later, na tientallen onderzoeken, diverse Ombudsmanrapporten en Kamerinterventies en jaarlijkse aandacht van bv. Radar, Een Vandaag etc. is het systeem perverser dan ooit geworden. Slachtoffers van verkeers- en bedrijfsongevallen, medische missers, en alle andere schade waar een aansprakelijke partij verantwoordelijk voor is, worden veelal door de dekking gevende verzekeraar onheus, onnodig frustrerend en vaak onmenselijk behandeld tegen alle wet- en regelgeving in.”

Hierdoor zijn volgens de drie organisaties levens en toekomst van mensen en gezinnen verwoest door jarenlange strijd om uitkeringen. “Diverse ´verbetertrajecten´ in 2006 en 2012 èn de inrichting van de door verzekeraars betaalde Letselschade Raad en het Personenschade Instituut van Verzekeraars hebben de totale macht weten te reguleren in onwetmatige en onrechtmatige procedures. Het triest hoogtepunt vormde bijv. de invoering van WMO Regresrecht in bijna alle Nederlandse gemeenten waardoor slachtoffers en gemeenten sinds 2015 per jaar honderden miljoenen terechte uitkering van verzekeraars zijn misgelopen. VNG en gemeenten zijn voorgelogen en misleid door de verzekeraars waardoor inwoners met langdurige en grote(re) letselschade blijvend zijn gedupeerd. Tienduizenden dossiers zijn niet en/of niet eerlijk afgewerkt conform de wet. Het ontbreekt deze miljardenindustrie aan een moreel kompas. De grote aandacht en oprechte steun van de Tweede Kamer en Minister Sander Dekker geven de samenwerkingscombinatie het vertrouwen dat ergens na 20 jaar, rechtvaardigheid in schadebehandeling zal terugkeren.”