Door Corona is het aantal inbraken in Duitsland gedaald naar een historisch dieptepunt

Het aantal verzekerde woninginbraken in Duitsland is gedaald tot een historisch dieptepunt. Duitse verzekeraars telden vorig jaar  85.000 inbraken. Dat zijn er zo’n 10.000 minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds de start van het bijhouden ervan in 1998, zo blijkt uit cijfers van het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV. “De daling van het aantal inbraken komt vooral doordat mensen vanwege de coronapandemie veel thuis zijn gebleven. Daardoor ontbrak het inbrekers vaak aan de mogelijkheid om ‘hun ding’ te doen ”, zegt GDV General Manager Jörg Asmussen. Met het dalende aantal inbraken is het schadebedrag met 70 miljoen euro afgenomen tot 230 miljoen euro. Het gemiddelde schadebedrag daalde met 300 euro (- 9,8%) tot 2.750 euro.

Investeren in veiligheidstechniek loont

Het aantal inbraken is sinds 2015 continu gedaald. Door de corona zette deze trend zich in 2020 door. “Maar we zien al jaren dat veel huis- en appartementsbezitters investeren in betere beveiligingstechnologie. Het loont ”, zegt Asmussen. Inbreken gebeurt meestal via gemakkelijk toegankelijke ramen en via appartement- of balkondeuren. Simpele ramen en deuren kunnen binnen enkele seconden worden geopend. Het zijn bijzondere zwakke punten in huis en moeten daarom speciaal worden beveiligd.

Beveiligingstechnologie loont: bijna elke seconde mislukt de inbraak omdat de dader niet snel genoeg het huis binnen kan komen, zo blijkt uit het onderzoek. “In Duitsland worden inbraakwerende ramen en deuren echter niet standaard geïnstalleerd in nieuwbouw, aangezien dit nog niet is voorgeschreven. Door minimumvereisten voor nieuw geïnstalleerde ramen en deuren en hun consistente implementatie, zou de inbraakbeveiliging echter effectief kunnen worden verhoogd.”