Dolmans: De ontelbare hoeveelheid schade in Limburg

Het is inmiddels een week geleden dat Limburg werd opgeschrikt door de enorme overstroming. Het nieuws houdt het hele land al dagen in haar greep. Op veel plekken stond het water meer dan een meter hoog en dat heeft enorme schade met zich mee gebracht. Fysiek én emotioneel. Gelukkig is inmiddels het water weer een flink stuk gedaald, en daarmee begint voor ons het echte werk, meldt Dolmans Calamiteiten Diensten op LinkedIn..

“Al kort na het eerste wateroverlast komen bij ons de eerste schademeldingen binnen, na het weekend tellen we er zelfs al enkele honderden. Het is al snel duidelijk dat er veel extra handen nodig zijn in het zuiden van ons land. Daarom roepen wij alle medewerkers van Dolmans Calamiteiten Diensten op om klaar te staan en bij te springen. Het hele weekend is er een team van ongeveer 50 medewerkers, vanuit het hele land afkomstig, aan het werk om de schade zoveel mogelijk te beperken. En ook komend weekend pakken we met dezelfde hoeveelheid medewerkers door.”

Waar mogelijk wordt inboedel gered en opgeslagen, verloren gegane inboedel ruimen we direct op. Water wordt weggezogen uit kelders en de nodige sloop- en herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. “In samenwerking met ons zusterbedrijf Trition worden in vele kelders droogmachines geplaatst. Het herstel van veel van deze ruimtes gaat weken tot maanden duren, maar het begin is er.”

Een spoor van vernieling in Valkenburg

“Wanneer je over het Walramplein in het centrum van Valkenburg loopt is het in eerste instantie moeilijk voor te stellen dat afgelopen week het water daar ruim één meter hoog stond. Maar wanneer je iets beter kijkt zie je het spoor van verwoesting wat het water daar heeft achtergelaten. Er staan verschillende auto’s vol met condens, die nooit meer zullen rijden. Overal zijn ondernemers en bewoners al dagen bezig de troep uit hun panden te halen, op elke hoek van de straat is een verzameling aan verdronken spullen te vinden. Een modderstreep op schouderhoogte van alle panden bewijst tot waar het water is gekomen. Maar zodra je één van deze panden binnen stapt zie je pas écht de schade die de overstroming heeft aangericht.”

“Zo ook bij supermarkt Jan Linders. Hier dreef afgelopen weekend de complete voorraad door de winkel, bijna geen enkel artikel heeft de ramp overleefd. Ook de inboedel van de supermarkt heeft het flink te verduren gehad en het herstel hiervan gaat weken, dan wel niet maanden, duren. Het team van Dolmans Calamiteiten Diensten is met man en macht aan het werk om de supermarkt zo snel mogelijk weer up en running te krijgen. Dagelijks worden meerdere containers met afval afgevoerd, maar de grootste uitdaging zit er nog aan te komen: het droogproces. Momenteel draaien meerdere ventilatoren en drogers van zusterbedrijf Trition overuren om het vocht zo snel mogelijk uit het pand te krijgen. Maar op de vraag hoe lang het droogproces precies gaat duren is maar één antwoord: de tijd zal het ons leren.

Wanneer je de supermarkt verlaat en het Walramplein schuin oversteekt kom je bij een hostellerie uit, waar de hoeveelheid nat hout voor de deur steeds groter wordt. Het grootste slachtoffer van de hostellerie is de houten vloer van de benedenverdieping. Hier bevindt zich het ontvangstgedeelte en het restaurant van het pand. De houten vloer is volledig verzadigd door al het water en moet er compleet uit gesloopt worden. Een team van Dolmans medewerkers is hier deze week druk mee in de weer. Maar om de vloer er volledig uit te kunnen halen staat één ding in de weg: de massieve, houten bar. Gelukkig is de bar grotendeels ongeschonden uit de strijd gekomen, maar hij moet wel ‘even’ aan de kant. Met uiterste precisie, om zo min mogelijk schade aan het pronkstuk aan te richten, wordt de bar door onze mannen losgehaald van de vloer om vervolgens met behulp van trollies aan de kant gereden te worden.”

Dit is volgens Dolmans helaas slechts een kleine greep uit de vele gedupeerden. “De verslagenheid bij de ondernemers in Valkenburg is enorm. Met de vakantieperiode voor de deur willen zij niets liever dan klanten en gasten ontvangen en hen een zorgeloze zomer bezorgen. Daarom werken wij, met alles wat binnen onze macht ligt, zo hard mogelijk om de ondernemers zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen.”  

In de media

Het Limburgse nieuws is waarschijnlijk niemand ontgaan de afgelopen tijd. Bijna elk medium heeft er op haar manier wel aandacht aan besteed. Enkele van hen hebben ook de werkzaamheden van Dolmans benoemd. Zo heb je onze medewerkers voorbij kunnen zien komen bij het NOS Journaal en hebben de journalisten van Het Financieele Dagblad een ochtend meegelopen met onze manager Jeroen van Mourik.

Algemeen directeur Dolmans Calamiteiten Diensten Rob Meershoek was te horen op de Limburgse radiozender L1, in de L1 Nieuwsshow. Dat fragment kun je hieronder terug luisteren. (https://youtu.be/a8IUhq64RSA).