Digitale Opsporing: “Er is op het gebied van digitale forensics nog een wereld te winnen”

“Er is op het gebied van digitale forensics nog een wereld te winnen”. Dat stellen Paul de Vlieger en Wilfred van Roij van Digitale Opsporing in een interview het digitale magazine van Risk & Business. De explosieve groei van hun bedrijf, in tien jaar van drie naar 12 medewerkers, onderstreept hun standpunt. In de beginjaren groeide de omzet met soms 40% of meer per jaar; de afgelopen jaren is dat met 10 tot 15%.
“Ons werkgebied van digitaal rechercheonderzoek is in onze ogen nog een absolute groeimarkt”, benadrukken De Vlieger en Van Roij. “Voor verzekeraars en andere opdrachtgevers kunnen we zeker meer fraudegevallen uit de schadeclaims halen. Alleen al bijvoorbeeld op het gebied van het analyseren van opgestuurde (digitale) foto’s van als gestolen opgegeven of volledig verbrande inboedels. Door middel van fotoshop of het manipuleren van data in foto’s kan vandaag de dag alles relatief eenvoudig op een foto bijgeplaatst, gewijzigd of vervangen worden. En dat wordt op grote schaal gedaan, zeker in het licht van de wetenschap dat veel verzekeraars schadeclaims onder een bepaald bedrag vaak zonder navraag vergoeden.”
Meer data boven water
De medewerkers van Digitale Opsporing zijn volgens de beide directeuren zo ervaren en deskundig in hun werk dat zij meer boven water kunnen halen over een schade. “Uit foto’s, maar ook uit camerabeelden en het internet. Het komt geregeld voor dat wij voor opdrachtgevers bepaalde beelden uit camera’s kunnen uitlezen wat installateurs of politie niet lukte. Ook via openbare bronnen zoals zoekmachines, social media en internet, halen we gegarandeerd meer gegevens dan ongetrainde individuen. Via Google vindt je doorgaans slechts 30% van wat je eigenlijk zou willen vinden. Google bepaalt namelijk jouw zoekresultaat.”

Daarnaast kan Digitale Opsporing door middel van een nieuwe dienst Drone Forensics verzekeraars en schadeonderzoekers helpen bij het verifiëren en analyseren van schadeclaims die zijn veroorzaakt met of aan drones. “Door het uitlezen van de ‘zwarte doos’ kunnen wij bijvoorbeeld achterhalen of de schade wel heeft plaatsgevonden in het aangegeven gebied en op het aangegeven tijdstip. En momenteel draaien we een pilot met een nieuwe recherchetool waarmee we voor opdrachtgevers een groot aantal belemmeringen opheffen die ze momenteel in de praktijk van alledag ervaren bij het rechercheonderzoek via internet”, aldus De Vlieger en Van Roij, volgens wie hun bedrijf bij AOV- en letselclaims in 80 tot 90% van de onderzochte dossiers een vermindering van de schadelast voor opdrachtgevers kan realiseren en bij fraudedossiers ongeveer 60%.

Advies aan markt
Op de vraag wat zij verzekeraars, expertisebureaus en andere opdrachtgevers mee zouden willen willen geven op hun vakgebied?, antwoorden zij: “Blijf alert, zorg dat er binnen je bedrijf op dit gebied voldoende kennis in huis is en werk vooral samen met andere bedrijven en specialisten. Bereid je terdege voor op de komende nieuwe privacywetgeving AVG, want die kan veel grote schadeclaims met zich meebrengen. Geef schadebehandelaars meer tools in handen om fraude te kunnen detecteren. Want bij hen begint het allemaal.”
Voor één opdrachtgever heeft Digitale Opsporing een groep schadebehandelaars getraind in het screenen van fraude en dat leidde in de maanden erna tot een kwart meer meldingen van nader te onderzoeken schadeclaims bij de afdeling Speciale Zaken. Het geeft volgens beide directeuren nog eens overduidelijk aan dat er op het gebied van fraude- en schadeonderzoek nog een hele wereld te winnen is.

Kijk voor het volledige interview: http://riskbusiness.kinsta.cloud/wp-content/uploads/2017/12/RB_8_2017.pdf.