Digitale Opsporing brengt nieuwe online onderzoekstool op de markt: ‘Internet Rechercheren in de Cloud (iRC)

 Digitale Opsporing BV, het in Horst gevestigde erkend particulier digitaal forensisch recherchebureau en cybersecurityspecialist heeft een nieuwe online onderzoekstool geïntroduceerd onder de naam ‘Internet Rechercheren in de Cloud’ (iRC).

 In een toelichting stelt het bureau: “Met de verscherping van de regelgeving (AVG) ten aanzien van de manier waarop met persoonsgegevens om dient te worden gegaan, is het voor organisaties van belang een desktoponderzoek in een veilige infrastructuur te laten plaatsvinden. In diverse richtlijnen, in verschillende branches, wordt bij een wat uitgebreider online-onderzoek gesproken over ‘persoonlijk onderzoek’ en dan er is al gauw sprake van de verwerking van persoonsgegevens, zoals benoemd in de AVG.”

Digitale Opsporing BV biedt de iRC browser aan, een unieke en onmisbare recherche oplossing. De gebruiker ontvangt persoonlijke inloggegevens waarmee hij vanuit elke gewenste plek in kan loggen en toegang krijgt tot zijn eigen omgeving met hulpmiddelen. Alle gevonden informatie kan in de eigen IT infrastructuur, volgens eigen veiligheidsnormen, worden opgeslagen.

OSINT

De afgelopen periode is, in intensieve samenwerking met geselecteerde klanten, hard gewerkt aan de continue verbetering en finetuning van de applicatie. Zo is er gekozen voor een state-of-the-art interface en zijn er nieuwe features ingebouwd, waarmee volgens onze klanten en internetrechercheurs het rechercheren aanzienlijk efficiënter en effectiever verloopt, zoals o.a.:

  • Een geautomatiseerde OSINT-omgeving;
  • Automatische zoekquery’s voor diverse zoekmachines;
  • Uitgebreide KvK toets;
  • Voertuig zoekoptie;
  • Aanmaken van ‘persoonlijke’ zoekprofielen (encrypted);
  • Direct toegang tot relevante online-onderzoektools;
  • Veilig en anoniem downloaden van afbeeldingen en video’s;
  • Toegang tot Dark Web.

“Met deze nieuwe tool wordt beoogd om toedracht- en fraudeonderzoekers, schadebehandelaars, schade-experts, securitymanagers en bedrijfsrechercheurs van bedrijven en gemeenten in staat te stellen om hun online onderzoekswerkzaamheden via het internet veilig en met inachtneming van de AVG-regels laten verlopen.Door slim gebruik te maken van de ingebouwde OSINT (Open Source Intelligence) omgeving, een uitgebreide database (bibliotheek) waarin, specifiek per onderwerp, de meest actuele tools, software en wizards worden weergegeven en uitgelegd, kunnen onderzoekers beter, snel en effectief relevantie informatie verzamelen”, verklaart Digitale Opsporing.

Dark Web

Met de Dark Web module van iRC is het mogelijk om met uw iRC browser ook Dark Web pagina’s te bezoeken. Snel zoeken m.b.v. de zoekfunctie, of maak gebruik van een unieke Nederlandstalige startpagina met directe toegang tot een groot aantal relevante sites op dit web.

Het Dark Web is alleen toegankelijk via een zogenaamd ‘Dark Net’, een netwerk van computers waarbinnen bepaalde diensten aangeboden worden. Het bekendste Dark Net is het TOR-netwerk. Om verbinding te kunnen maken met dit netwerk dient de gebruiker speciale software te installeren waarmee het computeronderdeel wordt van het Dark Net. Vanwege alle mogelijke gevaren wordt deze software binnen de meeste (zakelijke) netwerken geblokkeerd, echter via iRC is het Dark Net veilig en anoniem bereikbaar.

Digitale Opsporing vat de voordelen van iRC als volgt samen:

  • Het voldoet aan wet- en regelgeving op gebied van AVG, alle persoonsgegevens worden verwijderd;
  • Het maakt veilig en anoniem rechercheren mogelijk doordat het IP-adres niet herleidbaar is;
  • Een minimale kans op infecties van malware, spyware en virussen op uw netwerk;
  • Veilig rechercheren op alle apparaten (laptop, tablet, mobiele telefoon, etc.) en overal waar een verbinding met internet is;
  • Geen softwareinstallatie noodzakelijk op uw eigen netwerk
  • Actuele en geavanceerde recherchetools direct beschikbaar, met volledige toegankelijkheid tot het internet, geen geblokkeerde websites.
  • iRC wordt beheerd en onderhouden door een team van gecertificeerde forensische professionals. Door het ingebouwd ticketsysteem krijgt de gebruiker snel hulp bij zijn vragen of problemen