Diefstal e-bikes in eerste helft 202 met 30% gestegen

 In de eerste zes maanden van dit jaar is er bijna 10.000 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal, een stijging van ruim dertig procent ten opzichte van een jaar eerder.

De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) heeft de zomervakantie gebruikt om de aangiftecijfers te analyseren. Daaruit blijkt dat er in het eerste halfjaar al ruim 9.600 keer aangifte is gedaan van e-bikediefstal, terwijl de teller vorig jaar nog op 7.260 stond. “Uit de cijfers blijkt ook dat er in het tweede kwartaal van dit jaar de helft meer aangiften zijn gedaan dan in het eerste kwartaal (5.752 tegenover 3.836). Daarmee wijkt de e-bikediefstal behoorlijk af van de algemene trend in diefstallen en inbraken die al jaren afnemen. Het aantal aangiftes van gewone fietsen is namelijk met 38% procent gedaald in de eerste zes maanden.”

Betere registratie

Een woordvoerder van S.A.F.E. noemt de diefstalontwikkeling van de e-bikes “verontrustend”. “We hebben het over een jaarlijkse schadelast van zo’n 600 miljoen.”Naast een pakket aan maatregelen voor de bestrijding van (georganiseerde) fietsdiefstal, waaronder bewaakte stallingen, pleit de organisatie voor een betere registratie. Om diefstal te voorkomen of om de pak- en terugvindkans te vergroten. “Vergelijk het maar met auto’s. Een gestolen auto in ons land staat binnen twee uur internationaal gesignaleerd. Daardoor is het aantal autodiefstallen drastisch gedaald.”

Meer preventie

S.A.F.E. studeert inmiddels op de mogelijkheden voor een (betere) registratie en pleit intussen ook voor meer preventie. “E-bikebezitters kunnen zelf veel doen om diefstal te voorkomen. Denk aan het gebruiken van twee verschillende sloten, maar vooral ook aan een track & trace-systeem. Van de gestolen fietsen met dit systeem wordt tachtig procent teruggevonden.”