Detailhandel Nederland pleit voor nieuwe, gezamenlijke aanpak winkeldiefstallen   

 

 Detailhandel Nederland roept een volgend kabinet op om van de aanpak van winkeldiefstal topprioriteit te maken. Volgens Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland, gaat het daarbij in elk geval om twee onderwerpen. ‘Ten eerste moeten we veel beter samenwerken om georganiseerde bendes aan te pakken. Daarbij moeten politie en openbaar ministerie landelijk capaciteit beschikbaar stellen en moeten nieuwe mogelijkheden, zoals moderne camerasystemen en zoekmethoden, veel beter worden benut. Ten tweede moet de administratieve rompslomp uit het aangifteproces. Gebruik de technologische middelen die er zijn en zorg vooral dat goede dienstverlening bovenaan de agenda staat.”

Volgens Detailhandel Nederland investeren winkeliers fors in het voorkomen van winkeldiefstallen en andere criminaliteit. “Het is een optie om hierover extra afspraken te maken met politie en justitie. In het geval dat opsporing nodig is, zou politie prioriteit kunnen geven aan winkeliers die aantonen werk te maken van beveiligingsmaatregelen”, aldus de belangenorganisatie.

Aantal diefstallen stabiel

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het jaarlijkse aantal winkeldiefstallen tussen 2008 en 2016 schommelt tussen de 37.500 en 43.500. In 2016 waren dat er 39.490 tegen 40.760 een jaar eerder.  Aangezien het totaal aantal diefstallen in 2016 forser terugliep (met 9,3% van 549.125 naar 498.290) is het aandeel van winkeldiefstallen in de totale vermogenscriminaliteit in ons land procentueel toegenomen: van 5,49% in 2008 via 6,5% in 2011 en 2012 naar 7,9% in 2016

 Bert van Steeg hierover: “De nieuwste cijfers tonen aan dat de totale vermogenscriminaliteit weliswaar daalt, maar dat dit nauwelijks geldt voor het aantal winkeldiefstallen dat bij politie wordt gemeld. Als je daarbij bedenkt dat de politie onlangs zelf constateerde dat de aangiftebereidheid van deze vormen van criminaliteit met ongeveer 23 % fors is gedaald de afgelopen jaren, dan geeft dat ons reden tot grote zorgen.”

Volgens Detailhandel Nederland komen grofweg twee typen daders de winkel binnen: georganiseerde bendes en gelegenheidsdieven. Van Steeg: “Circa 30% procent van alle schade door winkeldiefstallen wordt veroorzaakt door georganiseerde bendes. In de aangiftecijfers is sprake van een oververtegenwoordiging van Oost-Europeanen, bijna 15% van het totaal, een verdubbeling ten opzichte van 2008. In Nederland zijn honderden van deze bendes actief, vaak vanuit het voormalige Oostblok. Zij gebruiken ook steeds nieuwe hulpmiddelen. Zo hield een winkelier onlangs iemand staande met een geprepareerde zak chips. Werkelijk te gek voor woorden.” Naast de georganiseerde bendes bestempelt Detailhandel Nederland de gelegenheidsdieven als belangrijkste type dader. Het gaat hierbij om diefstallen met een relatief kleine schade, maar om enorme aantallen.”.