Detailhandel Nederland: Digitaal aangifte doen van winkeldiefstal stapje dichterbij

Al enige tijd werkt Detailhandel Nederland samen met de Nationale Politie om het doen van aangifte van winkeldiefstal makkelijker te maken. Op dit moment wordt in vier steden een pilot gehouden waarbij via een speciale app het gehele proces van afhandeling winkeldiefstal gedigitaliseerd wordt. Dit betekent dat de aangifte in de winkel verkort kan worden.

“We zijn natuurlijk erg blij met deze pilot in Heerlen, Haarlem, Heerenveen en Den Haag. We hopen dat na de zomer deze nieuwe manier van aangifte doen en registreren van winkeldiefstal landelijk door de politie kan worden uitgerold. Het is echt van belang dat winkeliers worden ontzorgd en daardoor dan ook daadwerkelijk aangifte gaan doen”, aldus Bert van Steeg, adjunct-directeur Detailhandel Nederland.

Volgende fase

De informatie die wordt gedeeld met de meldkamer van de politie bij het eerste telefonisch contact, is direct beschikbaar voor de politieagenten die de winkeldief komen ophalen. De functionaliteiten die in de pilot door de politieagenten getest worden, zijn nu in de fase gekomen dat ook winkeliers er iets van gaan merken. Zo zullen winkeliers uit de vier pilotsteden agenten tegen kunnen komen die gegevens op hun mobiel zullen verwerken. Ook het proces om digitaal aangifte te doen wordt vernieuwd en verbeterd op basis van input van diverse winkeliers.

 “De komende maanden gaan we het proces stukje voor stukje vereenvoudigen en digitaliseren. We gaan daarbij ook met winkeliers samenwerken om te testen”, aldus Jim Gouwen, landelijke projectmanager Winkeldiefstal bij de Nationale Politie. Nadat een winkelier telefonisch contact heeft gehad met de meldkamer over een winkeldiefstal, wordt de informatie die gedeeld is zichtbaar in de app die ook de dienstdoende agenten hebben. Intussen kan de winkelier via internet digitaal aangifte doen. Als de politie aanwezig is in de winkel, kan de aangifte via de telefoon van de politieagenten verder afgehandeld en ondertekend worden.Het doen van digitaal aangifte wordt aangepast en ook hier is het de bedoeling dat er een landelijke eenduidige aangifte mogelijk gaat worden.