Dashboard fatale woningbranden NIPV: eerste kwartaal 9 incidenten met 10 slachtoffers; vorig jaar 27 branden en 29 doden

n het eerste kwartaal van dit jaar hebben er 9 fatale woningbranden in ons land plaatsgevonden, waarbij 10 dodelijke slachtoffers waren te betreuren. En in 2021 hebben er 27 branden in woningen gewoed met in totaal 31 slachtoffers, zo blijkt uit de laatste cijfers uit het dashboard Fatale Woningbranden dat de vakgroep Brandweerzorg van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (het voormalige IFV) ieder kwartaal opstelt. Daarnaast meldt het dashboard ‘Reddingen bij woningbranden’ 21 incidenten waarbij in totaal 25 personen werden gered.

Het grootste deel van de fatale woningbranden wordt veroorzaakt door menselijke fouten : roken (6), koken (2) en overig menselijk handelen (1).  In eveneens negen gevallen is de brandoorzaak niet bekend en bij zes branden bleek technische apparatuur de vermoedelijke oorzaak en een keer ‘anders’.  Opvallend is verder dat meer dan de helft van de branden in de woonkamer (15) begint, gevolgd door de slaapkamer (5) en keuken (2). En tot slot komt uit het dashboard naar voren dat 19 van de 27 fatale woningbranden in huurwoningen plaatsvindt en zeven in koopwoningen.

In maar liefst 10 van de 27 gevallen waren er geen rookmelders in de woning aanwezig. Beleidsadviseur Marieke Beugel van het Verbond van Verzekeraars noemt het dan ook ‘een goede zaak’ dat er vanaf 1 juli een rookmeldersplicht in Nederland wordt ingevoerd. “Zeker als uit het dashboard ook nog eens blijkt dat 18 woningbranden in 2021 bij alleenstaanden hebben plaatsgevonden.”