Dalende trend woninginbraken zet zich voort

 

Kijkend naar het aantal inbraken in 2018, concludeert t Het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC IIC dat er voor het vijfde jaar op rij minder inbraken hebben plaatsgevonden dan het jaar ervoor. Waar er in 2017 (januari tot en met november) in totaal zo’n 46.915 keer werd ingebroken, ligt het aantal dit jaar (januari tot en met november) op zo’n 41.802. “Een imposante daling van 10,9%”, aldus het IIC..

Volgens Simon den Hollander, hoofdredacteur van het IIC, heeft dit vooral te maken met succesvolle initiatieven zoals Buurtpreventieprojecten en WhatsApp-buurtpreventie. ‘’Wij zien dat de opkomst van buurtpreventieprojecten en -teams en initiatieven op basis van moderne communicatietechnologie, zoals WhatsApp, een positief effect heeft op het terugdringen van woninginbraken. Een voorbeeld hiervan is WhatsApp BuurtPreventie (WABP), dat reeds groepen geregistreerd heeft staan in zo’n 360 gemeenten. Verder verschaffen gemeenten steeds meer informatie bij het opzetten van buurtinitiatieven.’’

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat , kijkend naar de piekperioden van inbraken, de lsstte week van het jaar het populairst onder inbrekers. Tijdens de kerstvakantie is er bijvoorbeeld 66% meer kans op inbraak vergeleken met 16 gemiddelde dagen van het jaar. Gekeken naar enkel Kerst en Oud- en Nieuwjaarsdag is er zelfs sprake van een verhoogde inbraakkans van 124% voor deze vier dagen gezamenlijk.

Hoewel de meeste inbraken plaatsvinden in Amsterdam, is de kans dat er wordt ingebroken in Utrecht het grootst. Per inwoner vinden hier de meeste inbraken plaats en is er 160% meer risico op een inbraak. Ook in de directe omgeving van Utrecht is er een verhoogd risico op een inbraak. Zeist (158% extra risico) en de Bilt (125% extra risico) bezetten de top 3 van plaatsen met de meeste inbraken per inwoner. De maand juni is vooralsnog de veiligste maand: ‘slechts’ 6,33% van alle inbraken vindt plaats in deze maand. 25 mei is de veiligste dag van het jaar. Tijdens deze dag ligt het aandeel van alle inbraken op slechts 0,18%procent.

Bron IIC: https://www.inboedelverzekering.com/onderzoek-woninginbraken-2018/