Cunningham Lindsey zeker tot eind van dit jaar met zeven man actief op Sint Maarten

 

Vier dagen nadat de orkaan Irma had huis gehouden in het Caribisch gebied zat Cunningham Lindsey met drie man op Sint Maarten: Michiel Jongeneel en Jan Willemse vanuit Nederland en Alfred Kraft van Ermel vanuit Curaçao. Binnen  een week werd het team opgeschaald met nog eens vijf experts en uiteindelijk naar een bezetting van tien medewerkers, onder wie negen experts en één collega in de organisatorische en administratieve ondersteuning. In opdracht van verzekeraars heeft Cunningham Lindsey inmiddels vele expertiseopdrachten in behandeling, bestaande uit hotels, winkels, utilities en overige bedrijven, maar ook particuliere schades.

Volgens CL’s Michiel Jongeneel zijn het allen grote schades met een substantiële impact op de gebouwen en de inhoud.  “We moeten onder moeilijke omstandigheden ons werk doen, maar desalniettemin alle schades inmiddels kunnen bekijken en de eerste schaderamingen aan onze opdrachtgevers door kunnen geven . De voornaamste belemmeringen waren van praktische aard: de gebrekkige elektriciteitsvoorzieningen en communicatiemogelijkheden, waardoor bij het schrijven van je rapport de stroom en dataverbindingen er geregeld uitklapten en het vaak lastig was om bijvoorbeeld schadefoto’s in het systeem en rapporten te uploaden. Ook is de constante warmte –  minimaal 38 ∘C, ook ’s nachts, terwijl de airco niet  functioneert – niet bepaald prettig”, aldus Jongeneel, volgens wie Cunningham Lindsey zeker tot het einde van dit jaar met een roulerend team van zeven medewerkers op Sint Maarten actief is.

“Er is veel kapot op het eiland. In mijn bijna 20 jaar ervaring als schade-expert dacht ik alles wel gezien en meegemaakt te hebben, maar een dergelijke verwoesting  en het totale gebrek aan alles waarop je normaal terug kunt valle , heb ik niet eerder ervaren: overweldigend en indrukwekkend. Des te bijzonder is de flexibiliteit  waarmee de lokale bevolking zo goed en kwaad als het kan de draad probeert op te pakken. Met veel gemeenschapszin werkt men aan de wederopbouw, wegen vrij te maken en het strand en de straten weer schoon te maken. Een schril contrast met het Franse deel van het eiland waar sinds de orkaan nog niets lijkt te zijn gebeurd.”