Cryptoblockchain gehackt, schade meer dan 1 miljoen dollar

Cryptohandelsplatform Coinbase heeft sinds 5 januari meerdere aanvallen gesignaleerd op de blockchain van cryptomunt ethereum classic (ETC), een relatief kleine munt. Het handelsplatform zelf is niet gehackt, meldt NOS.

De organisatie spreekt van een ‘reorganisatie in de blockchain’ die er onder andere toe leidde dat bepaalde munten twee keer uitgegeven konden worden. Coinbase schat het dubbel uitgegeven bedrag op meer dan 1 miljoen dollar.Het gaat om transacties in ethereum classic munten. Die transacties heeft het platform sinds 5 januari stilgelegd. Het aankopen of verkopen in andere munteenheden kon wel gewoon doorgaan.

De ETC munt is ontstaan na een splitsing van de ethereum munt in 2016. De andere munt die daarbij ook ontstond (ETH) is veel groter, en is niet geraakt door deze aanval.Coinbase is een van de grootste handelsplatforms voor cryptovaluta, je kunt er cryptomunten kopen en inwisselen. Volgens de huidige status op de website is ETC nu ‘under maintenance’.

De aanvallen van afgelopen dagen hebben ingegrepen in de ‘ethereum classic blockchain’ waarlangs transacties in cryptomunten zoals ethereum classic geregeld worden. Die ‘keten’ is in feite een soort grote gezamenlijke boekhouding van transacties.Anders dan bij ‘gewoon’ geld zoals euro’s en dollars, is er bij cryptomunten geen centrale toezichthouder die voorkomt dat er gefraudeerd wordt met de munten. De beveiliging van cryptomunten, in feite niet veel meer dan een computercode, wordt geregeld via een systeem waaraan alle computers die deelnemen aan de gezamenlijke boekhouding van die munt meewerken.

. Bron NOS