CRESTA Industry Loss Index: Bovengemiddelde schadelast door natuurrampen in 2022

CRESTA, een verzekeringsorganisatie die voorziet in een wereldwijde standaard voor risicoaccumulatiezones en CAT-schades, heeft haar CRESTA Industry Loss Index (CLIX) voor het derde kwartaal van 2022 gepubliceerd, dat een bovengemiddelde schadeactiviteit laat zien voor internationale CAT-calamiteiten in 2022.

CLIX biedt schadegegevens over wereldwijde CAT-gebeurtenissen, exclusief de VS, die meer dan $ 1 miljard aan verzekerde schades hebben gegenereerd. Tot nu toe heeft de organisatie zes internationale CAT-calamiteiten gevolgd die in de eerste zes maanden van 2022 de drempel van $ 1 miljard aan verzekerde schades   hebben overschreden:

  • Een aantal Europese windstormen van midden februari;
  • Overstromingen in Oost-Australië in februari en maart 2022;
  • De Mw7.3 aardbeving die Fukushima, Japan, in maart trof;
  • Overstromingen in KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika in april;
  • Zware convectieve storm in Frankrijk in juni; en
  • Zware convectieve storm in de buurlanden van Frankrijk in juni.

Volgens Matthias Saenger, productmanager bij CRESTA, blijkt uit een analyse van de laatste CLIX dat gemiddeld al 4,5 keer per jaar een schade van 1 miljard dollar wordt bereikt of overschreden. “Met zes reeds bevestigde gebeurtenissen die dit schadeniveau hebben overschreden, ligt het jaar 2022 nu al boven het gemiddelde voor internationale CAT-schade-activiteit,” voegde Saenger eraan toe.

CRESTA onderzoekt ook drie Cat events in Q3 2022 die een verzekerde schade van meer dan $1 miljard kunnen genereren, waaronder tyfoons nr. 11 (Hinnamnor) en nr. 14 (Nanmadol) in Azië, en orkaan Fiona in het Caribisch gebied en Canada in september.”De toenemende toepassing van CRESTA CLIX door de verzekerings- en herverzekeringsbranche toont de duidelijke waarde aan van een consistente en systematische schadehistorie die kan worden gebruikt voor een reeks van actuariële analyses. “, aldus Saeng