Convectieve stormen zorgen in Europa voor honderden miljoenen aan schade

Uitbraken van zware convectieve stormen in West- en Centraal-Europa tussen 6 en 13 juli zullen volgens makelaar Aon in eerste instantie minimaal honderden miljoenen euro’s aan verzekerde schade veroorzaken. Impact Forecasting, de catastrophe analytics en meteorologie eenheid van de verzekerings- en herverzekeringsmakelaar stelt dat de uitbraken naar verwachting tienduizenden claims zullen genereren in de getroffen regio van Europa.

Een meerdaagse zware convectieve storm heeft verschillende landen in West- en Centraal-Europa getroffen.Er wordt schade gerapporteerd en verwacht door zeer grote hagelinslagen, sterke en schadelijke wind en wijdverspreide zware regenval, aldus de makelaar.Deze convectieve stormen hebben “aanzienlijke schade” veroorzaakt aan eigendommen, voertuigen en gewassen in de hele getroffen regio van Europa.

Spanje en het zuidwesten van Frankrijk werden getroffen tussen 6 en 7 juli, toen supercells grote hagel veroorzaakten tot 8 cm (3,1 inch) in het noordoosten van Spanje, en een andere hagelvlakte het midden van Aragon trof, met de grootste hagelstenen gerelateerd aan deze cel van 11 cm (4,3 inch) in diameter, terwijl Frankrijk schadelijke wind ondervond. Op 9 en 10 juli braken er stormen uit in Frankrijk, Duitsland en Tsjechië, met relatief kleine gevolgen van grotere hagel en harde wind. Van 11 tot 13 juli waren er nog meer convectieve weersverschijnselen, met gevolgen in het centraal-oosten van Frankrijk, het zuiden van Duitsland, Zwitserland en het westen van Oostenrijk, en zeer grote hagelbuien tot 10 cm (3,9 inch).

Daarnaast waren er in deze periode gevolgen in Italië, Slovenië, Kroatië, het noorden van Servië, Roemenië en het westen van Hongarije.In Spanje worden opmerkelijke verzekerde schades verwacht in de landbouwsector, terwijl er grote individuele schades worden verwacht, zoals in een autofabriek in Vitoria-Gasteiz in Baskenland waar meer dan 1.000 voertuigen werden beschadigd door hagel.

In een reactie op deze Europese zware convectieve stormen zegt Impact Forecasting van Aon: “De recente uitbarstingen van zware convectieve stormen in verschillende landen in Europa zullen waarschijnlijk resulteren in aanzienlijke economische en verzekerde schades. Verschillende grote hagelstormen, die meerdere bevolkingscentra troffen, samen met opmerkelijke gevolgen van sterke wind en zware regenval, zouden aanvankelijk naar verwachting minimaal tienduizenden claims genereren en een schadelast van honderden miljoenen euro.”