Column Gert-Jan Mijnen (Nostimos): Directe verzekering oplossing voor problemen bij letselschade afwikkeling?

“Het zal u niet zijn ontgaan; vanaf komend jaar gaan verzekeraars beginnen met WA direct. Voor een klein deel van de materiele schades kan degene die schade oploopt, zijn claim indienen bij zijn eigen WA verzekeraar. Nog geen directe verzekeringsoplossing maar wel een nieuwe manier van afwikkeling.

Het kleinschalige begin is in de visie van verzekeraars de opmaat naar een verdere invoering van de directe verzekering. De stip op de horizon is een direct verzekeringsproduct waarin ook de persoonlijke (letsel) schade van de verzekerde wordt geregeld. Koppel dit aan een normering van schadeposten en de contouren ontstaan van een nieuwe werkelijkheid waarin verzekeraars niet alleen op prijs maar ook op kwaliteit van schade afwikkeling kunnen concurreren. Een sympathieke gedachte nietwaar?

Wij vinden dat daar wel wat op is af te dingen. Er is een stelselwijziging nodig om een en ander voor elkaar te krijgen. Belangrijk daarbij, voor ons, is dat de huidige positie van het letselschade slachtoffer zoals door allerlei jurisprudentie is gevormd niet achteruit gaat.

Onderzoek Universiteit Utrecht

Uit recent wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat letselschade slachtoffers hechten aan procedurele rechtvaardigheid. Een directe verzekering met vaste bedragen voor schadeposten helpt daarbij. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat slachtoffers op zoek zijn naar financiële compensatie om verder te kunnen met hun leven. Juist daar kan een probleem ontstaan. Een vaste vergoeding voor bijvoorbeeld whiplash lijkt aantrekkelijk, maar wat als je je baan verliest en de schade veel groter blijkt te zijn dan de vaste vergoeding?Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft naar aanleiding van een debat in de 2e kamer gezegd nog niet op voorhand overtuigd te zijn van de voordelen van een directe verzekering. Hij gaat daar wel onderzoek naar laten doen.

Nostimos is van mening dat een deel van de oplossing voor de problemen die zich voordoen bij de afwikkeling van letselschade zit in het nakomen van afspraken die we met elkaar hebben gemaakt. De Gedragscode Behandeling Letselschade is daar een voorbeeld van.  Door een wettelijke verankering van deze code worden alle goede bedoelingen en mooie woorden ook afdwingbaar. De 2e kamer heeft de minister daar ook toe opgeroepen in een motie.

Wij zijn benieuwd hoe WA direct gaat landen in de praktijk van alle dag. Wij horen graag uw ervaringen.


Door mr G.J.B (Gert-Jan) Mijnen, Algemeen Directeur Nostimos