Cijfers VHD: Campers steeds vaker betrokken bij pech en ongeval

 

Steeds meer campers met pech of ongevallen melden zich bij de alarmcentrale, meldt de VHD. In de maanden juni en juli 2017 zijn het aantal meldingen ten opzichte van vorig jaar in diezelfde periode met 58% gestegen. Van 2015 op 2016 was dit een stijging van 31%, zo blijkt uit cijfers van de  VHD. Waar in de maanden juni en juli van 2015 in totaal 115 pechvogels met een camper om hulp vroegen bij deze alarmcentrale,  waren dat er dit jaar in dezelfde maanden 238. “Met een deel van de zomer en het najaar nog in het verschiet is het de verwachting dat er ook dit jaar weer sprake is van een grote stijging”, stelt alarmcentrale VHD.

De camper kan zich verheugen in een steeds groter worden de populariteit. Uit cijfers van BOVAG blijkt dat 2017 een recordjaar is voor de verkoop van campers. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden er 15,5% meer campers verkocht en in de maand mei was er zelfs een verkoopstijging te zien van maar liefst 50%,. In tien jaar tijd is er sprake van een verdubbeling van het aantal camperverkopen. Deze toename draagt volgens VHD verder bij aan het toenemende aantal pech en ongevallen met campers. “Een ander fenomeen is dat mensen die geen camper willen kopen zich wenden tot een van de camperverhuur-sites waar particulieren hun camper aanbieden voor die periode dat zij er zelf geen gebruik van maken. Naast Airbnb zijn ook sites zoals Camptoo.nl en goboony.nl actief op het gebied van camperverhuur. Stonden campers vroeger voor een deel van het jaar stil, nu wordt een camper intensiever gebruikt met meer pech en schade tot gevolg.”

Veel impact bij camper pech
Volgens de VHD heeft het een grote impact wanneer iemand pech of schade heeft met een camper. “Dan  valt niet alleen het vervoer weg, maar ook het vakantieverblijf, de camper zelf, is dan geregeld niet meer te gebruiken.” Hierdoor is de impact van pech of schade met een camper op het vakantie plezier groter dan wanneer er pech met een personenauto is”, aldus de alarmcentrale, volgens wie campers geregeld  komen op plekken waar weinig voorzieningen zijn, bijvoorbeeld in de ongerepte natuur. “Het organiseren van hulp kan dan het geduld danig op de proef stellen. Wanneer u pech krijgt in het noorden van Lapland kan het uren, zo niet een hele dag, duren voordat hulp ter plaatse is.De steeds groter wordende campers vergroten daarbij de uitdaging in de hulpverlening. Hulpdiensten die in staat zijn deze grote en zware voertuigen te assisteren zijn in het buitenland niet altijd even snel ter plaatse als dit bij een personenauto wel het geval is.”

De VHD geeft een aantal tips om schade te voorkomen. “Een intensiever gebruik van een camper vergt ook meer onderhoud. Zorg er daarom voor dat de camper voor elke reis goed nagekeken is. Het rijden in een camper vraagt ook meer stuurmanskunst van de bestuurder. Bij een echt grote camper kan het aan te bevelen zijn één of  twee rijlessen te nemen. Zorg hoe dan ook voor een goede verzekering die helpt in geval van pech en schade.”

Verkoopcijfers in de lift

Het is volgens brancheorganisatie BOVAG lang geleden dat er in Nederland zoveel caravans en campers verkocht zijn als in mei van dit jaar. In één maand konden de dealers een verkoopstijging noteren van maar liefst 25,9% bij de caravans. En bij de camperverkopen explodeerden de verkoopaantallen: in mei steeg het aantal nieuw verkochte campers met maar liefst 59,1%. Niet alleen in Nederland zitten de cijfers in de lift, want in heel Europa worden sterk stijgende verkoopaantallen genoteerd, zo blijkt uit de kentekenregistraties.

“Het stijgende consumentenvertrouwen zorgt het hele jaar al voor een stijging van nieuw verkochte caravans en campers, en wellicht speelden de tropische temperaturen in de maand mei mee met de enorme stijging.” Die verklaring zoekt de branchevereniging van caravan- en camperimporteurs KCI achter de verkoopaantallen. “Je ziet het direct als de zon begint te schijnen”, stelt Leo Diepemaat, voorzitter van de Kampeer & Caravan Industrie (KCI). “Dan pakken de Nederlandse kampeerders hun caravans en campers voor een weekendje weg. Die zomerse temperaturen zijn voor veel kampeerders ook een aanleiding om nog even de kampeeruitrusting te updaten. Dat heeft direct effect heeft op de verkopen in de showrooms en dit jaar zien we dat extreem terug in de registratiecijfers van caravans en campers. Vorig jaar konden we al een mooie groei noteren en deze lijn zetten we nu door in 2017. Na een aantal jaren van daling zitten de caravanverkopen sinds maart 2015 duidelijk weer in de lift.”

Record in Nederland

Ook de verkoop van kampeerauto’s blijft maar doorgroeien. In het najaar van 2016 werd in Nederland de 100.000ste camper op kenteken gezet – een verdubbeling in  tien jaar tijd. Maar ook de eerste vijf maanden van 2017 laten weer een forse verkoopgroei zien van 15,5 %, met als uitschieter de maand mei met een plus bijna 60 procent. Op dit moment bedraagt het totaal aantal campers 105.908 stuks. “We verwachten dat nog voor de zomervakantie 550.000 Nederlandse caravans en campers rondrijden – een record”, aldus KCI-voorzitter Leo Diepemaat.

Ook de verkoop van gebruikte kampeermiddelen zit in de lift. De verkoop van gebruikte caravans steeg in de eerste vijf maanden van dit jaar met 2,5% en bij de gebruikte campers is dat een plus van 7,5%t. BOVAG-voorzitter Siewert Gorter: “In de showrooms van de dealers merken we dagelijks dat kamperen weer helemaal hot is. En niet alleen bij ouderen, want we zien ook dat jonge backpackers de overstap naar de kampeerauto maken. Oude busjes en kampeerwagens worden helemaal gepimpt waarna die jongelui Europa gaan verkennen en festivals bezoeken.”

De groei van zowel nieuw als tweedehands is overigens niet een puur Nederlandse aangelegenheid. Uit de Europese verkoopcijfers blijkt een groei van 5,2% (caravans en campers samen). Duitsland (+8 %) en Groot-Brittannië (+5,9%) zijn hierin de twee belangrijkste landen. Wereldwijd signaleert branchevereniging KCI een verkoopstijging van 6,3%.