CED presenteert Trendrapport Property 2019: Het klimaat wordt steeds vaker bepalend voorde schadelast in een jaar

Afgelopen dinsdag 25 juni jl. presenteerde CED tijdens een groots event in voormalig suikerfabriek Sugar City haar nieuwste Trendrapport Property. Uit het rapport en de presentaties op het event bleek dat vooral klimaatverandering een urgent thema is. “De impact van klimaatverandering op de schadelast in het Property domein zal alleen maar groeien en het is hoog tijd voor actie”, zei commercieel directeur Nico Dekker.

In Trendrapport geeft CED haar visie op de Propertymarkt gebaseerd op uitgebreid data-onderzoek. Het rapport bevat schadestatistieken en trends, adresseert de relevante thema’s en gaat dieper in op klimaatbestendig verzekeren. Hieruit blijkt volgens CED dat verzekeraars voor complexe uitdagingen staan rond klanttevredenheidseisen, duurzaam herstel en klimaatverandering. “Extreem weer als gevolg van klimaatverandering zorgt voor steeds meer volatiliteit in de schadelast.”

Nico Dekker: “Eén flinke storm kan desastreus zijn voor het resultaat in dat jaar. Zoals bij de hevige Westerstorm in januari 2018: in dat jaar was stormschade goed voor een vijfde van de gehele schadelast in de Brandmarkt. Meer volatiliteit is geen verwachting, maar een gegeven. Dat vraagt om een creatieve aanpak, bijvoorbeeld in termen van preventie.”

Nieuwe ecosystemen
Naast klimaatbestendigheid zijn ook gemak, service, snelheid en klanttevredenheid belangrijke thema’s. Nico Dekker: “Herstel in natura is aan een absolute opmars bezig. Opvallend is ook dat samen optrekken steeds crucialer wordt. We gaan meer en meer toe naar ecosystemen waarin verzekeraars samenwerken met andere sectoren, zoals retail- en herstelbedrijven. Hieruit zien we innovatieve diensten en gepersonaliseerde, relevante service voor de verzekerden ontstaan.” 

Volgens Sabrina Helmyr, programmamanager klimaatadaptatie bij Arcadis en spreker op het event, zitten we nu in de transitie naar meer samenwerking en meer uitwisseling van data en kennis. “Iedereen zal uit zijn eigen bubbel moeten komen. Overheden en bedrijven willen graag in gesprek met verzekeraars. Dat is een goede stap naar verdere verbinding en naar een klimaatbestendiger Nederland.”

Tijdens de presentatie in Halfweg vertelde Geerke Feiter, algemeen directeur van het Centrum Veilig Wonen, over de betrokkenheid van deze organisatie bij de schadebehandeling en het versterken en veiliger maken van de woningen in het Groningse aardbevingsgebied.

Enkele cijfers:

Hieronder enkele data uit het trendrapport:

  • Het totale premievolume in de Brandmarkt bedroeg in 2018 circa € 3,816 miljard, 6,7% (252 miljoen euro) meer dan de 3,737 miljard euro in 2017;
  • 54%  van de brandpremies komt uit de particuliere markt en 46% uit zakelijke verzekeringen.  De inkomsten uit technische verzekeringen stegen eveneens voor het derde jaar op rij van 297 miljoen euro in 2015 naar  323 miljoen euro vorig jaar;
  • De resultaten van verzekeraars in de Brandmarkt zijn, in vergelijking met de andere branches, relatief goed. De bruto combined ratio (BCR): schommelt de afgelopen jaren sterk: in 2016 maakt deze een sprong van +12% (van 94% naar 106%) om in 2017 weer met -17% af te nemen tot 89%. Voor 2018 zijn er vanuit DNB nog geen gegevens beschikbaar.
  • De kostenratio in de markt is als geheel relatief hoogs gebleven met resp. 38% en 37% in 2016 en 2017; de schaderatio in die jaren beliep  68% resp 56%.De volatiliteit van de BCR heeft dus voornamelijk te maken met de schadelast en met name met de invloed van het klimaat daarop . Bovendien zijn de premies in de markt, onder de druk van concurrentie, de afgelopen jaren slechts beperkt gestegen;
  • De Brandbranche krijgt jaarlijks te maken met gemiddeld 1,4 miljoen schades die gezamenlijk een totaal schadevolume hebben van € 2,3 miljard. De totale schadelast kent geen structureel stijgende trend maar fluctueert steeds meer van jaar tot jaar. De invloed van een volatieler klimaat is duidelijk te herkennen. De afgelopen vijf jaar waren stormen goed voor gemiddeld 9% van de totale schadelast maar met uitschieters van 3% in 2017 tot 20% in 2018;
  • De afgelopen vijf jaar hebben schades met brand als oorzaak het grootste aandeel in de totale schadelast (33%), gevolgd door waterschade (26%) en diefstal & inbraak (16%). Stormschade komt pas op de vierde plaats en is goed voor gemiddeld 13% van de particuliere schadelast. In 2018 zorgden storm- en waterschade daarentegen voor meer schadelast in het particuliere segment dan diefstal en brand.
  • Van de verschillende oorzaken laat in het particuliere segment alleen het aantal diefstal- en inbraakschades een duidelijke daling zien. In 2014 waren er nog 70.000 diefstal-en inbraakschades terwijl dit in 2018 is afgenomen tot 52.000 (-26%). Bij alle overige schade-oorzaken is het aantal schades de afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven of zelfs gestegen. Zo is het aantal branden opgelopen van circa 100.000 in 2014 tot 118.000 in 2018 (+16%) en is het aantal waterschades in dezelfde periode met zelfs 22% gestegen.

Het Trendrapport Property is te downloaden op ced.nl/trendrapport