Campagne ‘Slim’ om verstandig gebruik rijhulpsystemen te vergroten

Steeds meer auto’s zijn uitgerust met rijhulpsystemen (ADAS). Systemen die rijden veiliger en comfortabeler maken als ze verstandig worden gebruikt. Om kennis over en verstandig gebruik van rijhulpsystemen te vergroten, lanceert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de campagne Slim. De campagne richt zich op autobezitters, autokopers en leaserijders. Verzekeraars maken deel uit van de ADAS-alliantie en moedigen het veilig gebruik van rijhulpen aan.

Rijhulpsystemen, of Advanced Driver Assistence Systems (ADAS), zitten in meer voertuigen dan wordt aangenomen. Zo is het aantal systemen met 59 % gestegen ten opzichte van 2018. Sommigen zijn zelfs al jaren op de markt. Denk dan aan het Anti Blokkeer Systeem (ABS) dat sinds 2004 verplicht is.

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) over de campagne: “Rijhulpsystemen maken autorijden makkelijker. Ik vind dat deze systemen verstandig moeten worden gebruikt, want in dat geval kunnen ze ook een bijdrage leveren aan verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming. Met de campagne die nu wordt gelanceerd, laten we zien hoe rijhulpsystemen optimaal kunnen worden gebruikt op een veilige manier.”

Vuistregels voor veilig gebruik

Om te beginnen is er op komveiligthuis.nl/slim uitleg te vinden over bekende rijhulpsystemen als Adaptive Cruise Control, Lane Departure Warning en Intelligent Speed Assistance. Daarnaast bevat de website vuistregels voor veilig gebruik en handige tips. Maar er is meer. Bezoekers hebben ook de mogelijkheid om melding te doen van rijhulpsystemen die anders werken dan verwacht.

Ook verzekeraars houden zich bezig met de ontwikkeling van rijhulpsystemen en verkeersveiligheid. Zo blijkt uit onderzoek van het Data Analytics Centre van het Verbond van verzekeraars dat deze systemen bijdragen aan de veiligheid op de weg. Sommigen verlagen de kans om betrokken te raken bij een ongeval zelfs met twee derde (circa 67 procent) ten opzichte van auto’s zonder.

ADAS Alliantie
Het ministerie van I&W trekt in deze campagne op met de 63 partijen van de ADAS Alliantie. Dat betekent dat ook partijen als ANWB, Aon, BOVAG, RAI Vereniging, RDW, VNA en het Verbond van Verzekeraars het belang van veilig gebruik van rijhulpsystemen uitdragen.