Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland een stuk dichterbij

De start van het Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland, waarbij onder auspiciën van het Verbond van Verzekeraars en uitvoering door de Stichting Salvage  de aanpak van grote calamiteiten wordt geregeld, is een stuk dichterbij.  Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van het Platform Reconditionering van Schoonmakend Nederland, die gisteren werd gehouden in Bunnik. Volgens de beide sprekers over dit onderwerp Willem Brouwer (namens Schoonmakend Nederland) en Geerlof van Loo van de Stichting Salvage zijn er weliswaar nog enkele vervolgafspraken te maken tussen de betrokken organisaties, maar wordt ingezet op de start in het eerste kwartaal van 2023.

De Stichting Salvage voert de rampencoördinatie uit bij grootschalige incidenten. In het kader van de crisiscoördinatie hebben ook reconditioneerders een rol via het Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPN). Het platformbestuur is bij de ontwikkeling betrokken en heeft inmiddels onder de Platform-bedrijven een capaciteitsinventarisatie gemaakt over de bij een ramp  in te zetten van mankracht – van uitvoeren tot projectleiders en -managers –  en middelen als drogers, blowers, ventilatoren, vrachtwagens etc – alsmede over de kosten daarvan. De committment van de reconditioneringsbedrijven is groot. Nu wordt gewerkt aan het raamwerk, de spelregels en de inschakelcriteria. Zo zal de komende weken gewerkt worden aan de nadere invulling van enkele praktische zaken, zoals de omschrijving wat nu precies onder een ramp wordt verstaan. Gedacht kan worden aan de overstromingen in het zuiden van het land, grootschalige storm- of hagelschades of aan de recente branden in containerwoningen in Amsterdam.

Volgens Geerlof van Loo heeft het Calamiteiten Plan Reconditionering zijn oorsprong in de  schaderegeling rond de Vuurwerkramp in Enschede. Het plan staat onder auspiciën van het Verbond van Verzekeraars en zal de uitvoering in handen liggen van de Stichting Salvage, die per project een crisiscoördinator zal benoemen.  Deze zal voor de uitvoering contact onderhouden met een vertegenwoordiger van de reconditioneringsbranche die als coördinator voor de uitvoerende reconditioneringswerkzaamheden zal zorgdragen

Foto BELFOR