Burghgraef van Tiel & Partners waarschuwt voor dievenbende

Burghgraef van Tiel & Partners, specialist op het gebied van risico-inspecties, risico-analyses en preventieadviezen, heeft een waarschuwing doen uitgaan over een dievenbende die actief is in Nederland. Dit naar aanleiding van een zoveelste kraak bij een handelsbedrijf in hardstalen precisie gereedschappen waarbij een grote hoeveelheid hardstalen precisie gereedschappen, zoals draai- en freesgereedschap en boren,  waren ontvreemd.

Er zijn volgens Burghgraef van Tiel in het recente verleden bij meerdere soortgelijke bedrijven inbraken gepleegd waarbij het dievengilde een soortgelijke werkwijze er op na houdt. “ Men verkrijgt toegang tot het gebouw door een gat in de muur te maken. Grof geweld kan hierbij worden gebruikt. Doordat men het pand al goed in kaart heeft gebracht weet men waar men naar binnen moet en kan men de inbraakmeldinstallatie vaak omzeilen door zich kruipende (tijgerend) naar het betreffende magazijn te begeven. Een enkel bedrijf is zelfs al voor een tweede keer bezocht. Daar de hardstalen precisie gereedschappen erg duur zijn loopt de schade snel op tot in de tonnen. “

De gereedschappen zijn toepasbaar in de machine-industrie (machinefabrieken) en hebben volgens Burghgraef van Tiel & Partners binnen Nederland en België een moeilijke verhandelbaarheid. “Wel vindt vermoedelijk aftrek plaats in het Oostblok. Gezien de werkwijze kan worden geconcludeerd dat we te maken hebben met een professionele bende De ervaring leert dat het dievengilde vroeg of laat terug komt om  opnieuw goederen te ontvreemden. Wij adviseren verzekeringsbedrijven hun systemen na te lopen op dit soort bedrijven, veelal vallend onder de CEA codes 1100, 1103, 1199 en 233. Indien zij dit soort bedrijven in de boeken hebben, is het raadzaam deze aan te schrijven en te inventariseren of men hardstalen precisie gereedschappen opslaat en/of verhandelt. Zo ja, dan is het raadzaam de wijze van opslag en de inbraakmeldinstallatie te laten beoordelen door een (onafhankelijk) technisch inspecteur.”