Buitenlands Zaken bood vorig jaar 3.100 keer hulp aan Nederlanders

Buitenlandse Zaken heeft in 2019 ruim 3.100 Nederlanders in noodsituaties heeft bijgestaan. De redenen waren o.a. vermissingen, arrestaties, overlijden en ziekenhuisopnames. Uit de gisteren gepresenteerde cijfers van het Ministerie van BZ blijkt ook dat Nederlanders de reisadviezen steeds beter weten te vinden. In totaal werden de adviezen het afgelopen jaar 3,25 miljoen keer geraadpleegd. Dat is bijna een miljoen keer meer dan in 2018, toen zochten Nederlanders 2,3 miljoen keer informatie op in het reisadvies.

Uit de inventarisatie blijkt onder meer dat 44% van de vakantiegangers (binnen en buiten Europa)  te maken krijgt met één of meerdere nare gebeurtenissen tijdens de vakantie. Het gaat met name om jongeren (18-25 en 26-35 jaar) en nauwelijks om 55-plussers. Daarnaast zijn het vaker dan gemiddeld hoger opgeleiden. De Top 5 meest voorkomende nare situaties tijdens de vakantie binnen of buiten Europa liggen vrij dicht bij elkaar: Geld/pinpas/creditcard gestolen of verloren (13%), verlies of diefstal van waardevolle spullen zoal telefoon, sieraden (12%), het vergeten of kwijtraken van medicijnen (10%), slachtoffer van beroving of zakkenrollerij (9%), en verlies of diefstal van paspoort/ID-kaart/rijbewijs ( 9%).

Narigheid tijdens vakanties gebeurt vaker buiten Europa dan binnen Europa. Wél is het zo dat de groep die alleen binnen Europa op vakantie gaat vrij groot is (iets meer dan de helft).17% van de vakantiegangers (binnen en buiten Europa) doet een beroep op een Nederlandse ambassade of consulaat in geval van nare gebeurtenissen tijdens de vakantie. De meest genoemde instanties waar hulp, ondersteuning of advies wordt gevraagd door vakantiegangers die iets vervelends hebben meegemaakt, zijn de plaatselijke autoriteiten (39%) en de reisverzekering (38%). 16% geeft aan géén hulp of advies van anderen te hebben ingeroepen en het zelf te hebben opgelost. Dit geldt het sterkst voor 55-plussers.