Britse regering verschuift hervormingen vergoedingsstelsel whiplashclaims naar volgend jaar

De Britse regering heeft besloten de voorgenomen hervormingen voor het vergoedingsstelsel voor whiplashclaims opnieuw verschoven. De nieuwe maatregelen zouden eerder dit jaar april worden doorgevoerd, maar eerder al verschoven naar augustus. Nu is de invoeringstermijn verschoven naar april 2020, heeft  de staatssecretaris van Justitie,  Robert Buckland , bevestigd.

Een schriftelijke verklaring luidt: “De regering blijft vastbesloten deze maatregelen ten uitvoer te leggen die bedoeld zijn om het aantal en de kosten van whiplash-claims te beheersen. Het is echter duidelijk dat de huidige pandemie van Covid-19 een ongekende impact heeft gehad op de medische, juridische en verzekeringssector. Hoewel de hervormingsmaatregelen voor whiplash belangrijk blijven, zet de regering zich ervoor in om de verstoring en druk veroorzaakt door de Covid-19-uitbraak waar mogelijk te verminderen.”

Zij vervolgt: “Als gevolg hiervan heeft de regering de overwegingen van belangrijke groepen belanghebbenden overwogen en is het ermee eens dat dit niet het moment is om door te gaan met een ingrijpende transformatie in de letselschadesector, We hebben daarom besloten de uitvoering van het whiplash-hervormingsprogramma uit te stellen tot april 2021. Dit zal de belangrijkste sectoren van het bedrijf van dit land in staat stellen hun energie te richten op het leveren van hun antwoord op Covid-19, en de regering kan zich concentreren op het leveren van belangrijke diensten op het gebied van justitie in deze moeilijke tijd. ”

Whiplash Reform Program – wat verandert er?

De wet rond verkeersongevallen enschade claims als gevolg van persoonlijk letsel zal veranderen als onderdeel van de Civil Liability Act 2018. Dit omvat het verhogen van de limiet voor geringe schadeclaims soor verkeersletsels van £ 1.000 tot £ 5.000. Als een letselclaim minder dan £ 5.000 is, kunnen eisers nog steeds naar de rechtbank stappen, maar ze zullen hun eigen juridische kosten moeten betalen of zichzelf moeten vertegenwoordigen.

Er zal ook een vast bedrag worden vastgesteld  voor bepaalde verwondingen.Voor letsels die minder dan twee jaar aanhouden, zal het vaste bedrag dat men kan  ontvangen variëren van £ 235 – £ 3.910, lager dan het e schadebedrag van £ 5.000 dat momenteel is vastgesteld. Er zal ook een verbod komen op het doen of accepteren van de afwikkeling van  een ​​whiplash-claim af te wikkelen onder medisch rapport.

Volgens de nieuwe wet betekent dit dat aanvragers hun eigen procedures moeten indienen en hun eigen medische bewijs moeten beheren, inclusief het betalen voor medische beoordelingen en behandeling voordat ze een vergoeding ontvangen.