Brits Verbond: Aanpak forse toename lekkageschades moet  volgend jaar prioriteit krijgen

In de eerste negen maanden van dit jaar hebben Britse verzekeraars in totaal voor          £ 483 miljoen (ruim 540 miljoen euro) aan schadeclaims ontvangen als gevolg van waterschades die zijn ontstaan door lekkages in woningen. In de afgelopen drie jaar  is dat bedrag met bijna een kwart gestegen, zo blijkt uit cijfers van het ABI, het Britse Verbond van Verzekeraars. Tussen 2014 en 2016 is het totale schadebedrag van lekkageschades met 24% gestegen van £529 miljoen tot £654 miljoen en het gemiddelde schadebedrag met 31% tot £2,638, iets meer dan 2.950 euro

Op een bijeenkomst van de British Damage Management Association over brandschadeclaims zei James Dalton, ABI’s Director of General Insurance Policy, dat bestrijding van de stijgende kosten van lekkageclaims het komende jaar prioriteit  moet krijgen binnen de particuliere brandverzekeringsmarkt. Volgens hem moeten alle betrokken partijen in het claims- en herstelproces nauw samenwerken om de kosten naar beneden te krijgen.

Uit ABI-cijfers blijkt dat lekkageclaims al jarenlang tot de meest kostbaarste schades behoren voor brandverzekeraars.  Oorzaken liggen onder meer in de komst van meer centrale verwarming en luxe badkamers, verborgen en meer ingebouwde pijpleidingen, complexer loodgieterswerk en de toepassing van minder schadebestendige bouwmaterialen. Omdat het er niet naar uitziet dat deze kosten snel zullen verminderen, is het essentieel dat alle betrokkenen in de schade- en herstelketen nauw samenwerkt om met oplossingen te komen die zowel gedupeerden consumenten helpen als de totale schadelast  om kunnen draaien”, aldus Dalton.”