Brits onderzoek bevestigt effectiviteit en betrouwbaarheid sprinklers

Sprinklerinstallaties zijn in de dagelijkse praktijk daadwerkelijk effectief en betrouwbaar. De operationele betrouwbaarheid van de installaties is 94%, zo blijkt uit een onderzoek van de Britse National Fire Sprinkler Network en de National Fire Chiefs Council naar branden waar sprinklersystemen aanwezig waren. In de studie werden in de periode 2011 tot en met 2016 in totaal 2.294 branden bekeken. Een van de uitkomsten was dat de sprinklerinstallaties in 99% van de gevallen waarin ze werden geactiveerd de brand daadwerkelijk blusten dan wel onder controle /beheersbaar konden houden. Daarbij realiseerden zij een schadelastbeperking van 75% in woningen en van 50% in bedrijven.

Het onderzoek focuste zich op de betrouwbaarheid van de sprinklers (worden ze geactiveerd bij brand) en de effectiviteit (in hoeverre weten ze branden te beheersen dan wel te blussen). Van alle branden vonden er 1.725 (75%) plaats in gebouwen zonder woonfunctie en 414 branden in een woning. Bij 945 van de branden werd het sprinklersysteem geactiveerd. Voor 677 van deze branden is bekend wat precies de impact van de sprinklers is geweest. In deze gevallen wisten de sprinkler 62%van de branden te controleren en 37% te blussen. Op basis hiervan concluderen de onderzoekers dat de effectiviteit van de sprinklers 99% hoog is. Bovendien blijkt de vuurschade veel minder groot als er sprinklers in het spel zijn. Bij sprinkleractivering in woongebouwen is vaak sprake van vuurschade van minder dan 4 m2, terwijl dit bij branden waarbij geen sprinklers aanwezig zijn 18 tot 21 m2 is.

Bij 1. 316 van de 1.725 branden was een sprinklerinstallatie aanwezig in het gebouw maar werd deze niet geactiveerd. In 879 gevallen is achterhaald waarom de sprinklerinstallatie niet is afgegaan. Daarvan bevond de brand zich in 370 gevallen op een locatie in het gebouw waar de installatie niet aanwezig was, waren 115 branden zo klein dat de sprinklers niet af gingen, was in 18 gevallen het sprinklersysteem uitgeschakeld en werden 12 branden geblust voordat het systeem geactiveerd kon worden. In 57 gevallen had het systeem wel moeten werken. In 12 gevallen werd er een fout in het systeem geconstateerd, bij vier branden was de sprinkler niet goed geïnstalleerd en bij zeven branden werd de sprinkler door de brand verwoest. In de overige gevallen was het niet bekend waarom de sprinkler niet geactiveerd werd. Op basis van deze cijfers concluderen de onderzoekers dat de operationele betrouwbaarheid van sprinklersystemen 94 procent is. Met andere woorden, als de sprinkler niet werd geactiveerd, kon in 94% van de gevallen ook niet verwacht worden dat deze om wat voor reden dan ook geactiveerd zou worden.

Het volledige rapport kunt u hier downloaden: http://www.sprinkler.nl/bestanden/170500NFSNNFCCSprinklerEffectivenessReportMay2017Finalrelease.pdf