Brits onderzoek: 58% van de bewoners was thuis tijdens inbraak in woning

Meer dan de helft (58%) van de bewoners was vorig jaar  thuis tijdens de inbraak in hun woning en meer dan een kwart (26%) heeft de inbrekers zelfs gezien. Dat zijn enkele uitkomsten uit een onderzoek van Buzzvault, een aanbieder van opstal- en inboedelverzekeringen, onder verzekerden die op basis  van gegevens van de  Britse Office for National Statistics in 2019,  het afgelopen jaar met een woninginbraak zijn geconfronteerd: 380.000 gedupeerden. Eveneens een kwart (25%)  hebben niet gemerkt dat er in hun woning werd ingebroken en 7% hadden het wel gemerkt maar hadden de criminelen niet gezien.

Uit het onderzoek kwam verder naar dat 39% van de inbraken ’s ochtend of ’s middags plaatsvonden. Twee van de vijf gedupeerden gaven aan hierbij geweld en/of bedreigend gedrag te hebben ervaren. “Niemand zou het trauma mee moeten maken van een inbraak in zijn of haar woning”, zegt Becky Downing, oprichter en CEO bij  Buzzvault, die ook zelf het slachtoffer was van een woninginbraak.  “Het slachtoffer zijn van een woninginbraak is een angstige ervaring voor iedereen, met name voor hen die gedurende de inbraak ook zelf in de woning aanwezig waren, wat zes van de tien gedupeerden overkomt.  

Volgens Becky Downing komen woninginbraken vaker voor gedurende de wintermaanden, vooral in de donkere ochtenden en avonden.  “Er zijn verschillende maatregelen die getroffen kunnen worden om de kans op een woninginbraak te verminderen, zoals het afsluiten van ramen en deuren en waardevolle spullen uit het zicht van criminelen te houden.