Branden teisteren Zuidoost-Europa; ook meer natuurbranden in Nederland

In Zuidoost-Europa hebben de autoriteiten momenteel de handen vol aan een hittegolf en grote bosbranden. In Turkije, Griekenland en Italië zijn mensen gewond geraakt, huizen verwoest en moesten toeristen en bewoners worden geëvacueerd. Maar ook in Nederland komen steeds vaker natuurbranden voor.

In Italië rukte de brandweer afgelopen weekend meer dan 800 keer uit voor branden op onder meer Sicilië (250) en in Apulië en Calabrië (130). Woningen en strandresorts zijn ontruimd. In Griekenland wordt het de komende dagen mogelijk 44 of 45 graden. De brandweer heeft mensen opgeroepen om te evacueren, omdat gevreesd wordt dat de branden zich nog gaan uitbreiden. In Turkije zijn de meeste bosbranden inmiddels onder controle. Ze hebben flinke schade aangericht: 95.000 hectare bos is verwoest en mensen moesten via de zee worden geëvacueerd.

Meer natuurbranden in Nederland

Natuurbranden zijn ook in Nederland een steeds vaker terugkerend fenomeen. Uit cijfers van LocalFocus bleek dat in 2020 er veel meer natuurbranden woekerden dan in 2019: het ging om zeker 643 natuurbranden, bijna honderd meer dan in heel 2019.

De verschillende Veiligheidsregio’s anticiperen op deze ontwikkeling door speciale brandweerteams voor de bestrijding van natuurbranden op te richten. Na Overijssel krijgen ook Limburg en Noord-Brabant een zogenaamd handcrew-team. De leden van dit team gaan te voet op pad op plekken waar brandweerwagens niet kunnen komen. Het team kan zo brandbare struiken en takken verwijderen om de verspreiding van vuur tegen te gaan.

Landelijk coördinator Natuurbrandbeheersing

Brandweer Nederland heeft in de persoon van Jelmer Dam bovendien een Landelijk coördinator Natuurbrandbeheersing. Het landelijk specialisme natuurbrandbeheersing begon ooit als een project onder het landelijk programma ‘Grootschalig en Specialistisch Brandweeroptreden’ (GBO-SO). Het project is inmiddels ontwikkeld tot een landelijk specialisme. Met dit specialisme wil Brandweer Nederland het risico op een onbeheersbare natuurbrand zo klein mogelijk maken.

Lees het interview met Jelmer Dam dat vorig jaar op Brandveilig.com is gepubliceerd.

Ook Zuid-Nederland krijgt speciaal team voor bestrijding natuurbranden

Na Overijssel krijgen ook Limburg en Noord-Brabant een speciaal brandweerteam dat wordt ingezet bij de bestrijding van natuurbranden. De leden van dit team gaan te voet op pad op plekken waar brandweerwagens niet kunnen komen. Het team kan zo brandbare struiken en takken verwijderen om de verspreiding van vuur tegen te gaan.

Het gaat om een initiatief van de zes zuidelijke veiligheidsregio’s: Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Zeeland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Brabant Zuidoost. De regio’s Twente en IJsselland hebben al langer zo’n team.

In Nederland komen steeds vaker grote natuurbranden voor. Vorig jaar waren het er volgens de brandweer meer dan 640. Bij grote branden in Nationaal Park de Meinweg en in de Deurnese Peel ging ruim 900 hectare natuurgebied in vlammen op.

Bij het bestrijden van die brand werden ook de brandweerkorpsen Twente en IJsselland ingezet. Na deze twee natuurbranden concludeerden de zuidelijke brandweerkorpsen dat ze zelf over te weinig specialistische kennis beschikken.De speciale eenheid bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 brandweermensen. Het team in Zuid-Nederland moet in april 2022 klaar zijn.

Bron: Brandveilig.com