Brancheorganisatie POV wil onafhankelijk onderzoek naar stalbranden

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), een collectief van varkenshouders, wil een onafhankelijk onderzoek naar een aantal recente stalbranden. Het aantal grote branden in varkensstallen de laatste tijd baart de organisatie zorgen. “Eén keer is een incident, twee is toeval, maar daarna is sprake van een patroon”, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen. Haar organisatie heeft met afschuw kennis genomen van de brand in een varkensstal in het Twente Agelo en die eerder in Erichem. “Verschrikkelijk voor de dieren en verschrikkelijk voor dit familiebedrijf. Niemand wil dit. De dieren niet, de maatschappij niet, de boeren niet en wij ook niet’, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

De organisatie pleit daarom voor een grondig en onafhankelijk onderzoek. “Daarin ligt volgens Jansen de sleutel, “Als wij weten wat die oorzaken van de stalbranden precies zijn, dan kunnen wij ook samen met de hele sector passende maatregelen nemen en proberen deze afschuwelijke branden te voorkomen.”  Het varkenshouderscollectief stelt verder op haar website: “Varkenshouders voldoen aan alle eisen die worden gesteld aan brandveiligheid, anders worden ze niet eens verzekerd. Vanuit de sector is daarnaast veel aandacht voor preventie en het voorkomen van stalbranden. De sector heeft samen met de overheid, verzekeringsmaatschappijen, de Dierenbescherming en veiligheidsbranche een concreet Actieplan Stalbranden opgesteld en uitgevoerd. Helaas moet geconcludeerd worden dat dit Actieplan nog niet heeft geleid tot minder stalbranden. “

De POV wil dan ook dat zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd en in beeld wordt gebracht wat de oorzaken zijn van de stalbranden, zodat passende maatregelen kunnen worden genomen. “Wij roepen alle partijen op zich aan te sluiten bij onze oproep naar onafhankelijk onderzoek, in plaats van alleen te pleiten voor maatregelen terwijl de achterliggende oorzaken nog niet bekend zijn. Wij willen exact weten hoe deze branden de laatste tijd hebben kunnen ontstaan en wat we dáár aan kunnen doen. Pas dan kan al dit dieren- en mensenleed worden voorkomen. Anders doen we alleen maar aan symptoombestrijding”, aldus Jansen.

In 2012 heeft een onderzoek plaatsgevonden naar brandrisico’s en brandveiligheid van stallen door het Instituut Fysieke Veiligheid en Wageningen Livestock Research. Op dit ogenblik wordt dit onderzoek herhaald om na te gaan of er veranderingen zijn opgetreden in het beperken van risico’s op brand in stallen, aldus POV op haar website www.pov.nl.

Toename stalbranden

Uit cijfers van Brandweer Nederland blijkt dat de laatste jaren zowel het aantal stalbranden is toegenomen als het aantal dieren dat daarbij om het leven is gekomen. In 2014 brandden 29 stallen af, een jaar later 31 en vorig jaar 47. Bij de 107 branden in drie jaar kwamen in totaal 370.000 dieren om het leven. Brandweer Nederland noemt kortsluiting en werkzaamheden als voornaamste oorzaken van de branden; beiden 15%. Daarnaast is 10% van de branden in stallen ontstaan door blikseminslag en eveneens 10% door broei en overige oorzaken. Bij de andere helft van de 107 branden die in de afgelopen drie jaar hebben plaatsgevonden is de oorzaak onbekend. Volgens Brandweer Nederland vonden de 107 branden in de afgelopen jaren bijna uitsluitend plaats in stallen die zijn gebouwd voor 2014. In deze ‘oude’ stallen zijn de brandveiligheidseisen veel minder streng. Kortsluiting en werkzaamheden aan en om de stallen, zoals lassen, leiden dan sneller tot stalbranden. Bij nieuwe stallen van na 2014 zitten elektrische apparaten in een aparte ruimte, wat gemakkelijker blussen is. Ook is het isolatiemateriaal veel minder brandbaar in de stallen van na 2014.