Bovag: autobezitter verwaarloost zijn banden

Versleten banden vormen een groot risico aldus Bovag. (Foto: Shutterstock)Uit onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat automobilisten weinig van hun banden weten. Zo denkt 84 procent van de respondenten veel langer door te kunnen rijden dan verantwoord is.

Brancheorganisatie Bovag heeft onderzoek gedaan naar het bandenbewustzijn bij consumenten. Bijna 90 procent van de Nederlandse automobilisten niet weet bij welke profieldiepte hun autobanden toe zijn aan vervanging. De band die nog net genoeg profiel heeft, staat al sinds 2013 onbetwist op nummer één bij de meest vergeten adviespunten bij apk-keurmeesters.

Het onderzoek onder 1.021 automobilisten toont aan dat slechts 12,2 procent weet dat er bij de apk wettelijk een advies voor vervanging van de banden is voorgeschreven als het profiel minder dan 2,5 millimeter is. Bijna 84 procent van de respondenten denkt dat er veel langer veilig kan worden doorgereden, tot er nog maar 2 millimeter profiel over is (36,5 procent) of zelfs nog maar 1,5 millimeter (47,4 procent). Het wettelijke minimum is 1,6 millimeter, maar die grens is bij meer dan de helft van de automobilisten niet bekend; ruim een kwart denkt 1,2 millimeter en volgens meer dan 10 procent is 0,6 millimeter het minimum. Bij zulke waardes zijn de banden echter al zo goed als kaal en dus levensgevaarlijk.

Afkeurpunt

Uit apk-cijfers over 2016 blijkt dat het gebrek aan bandenprofiel veruit het meest voorkomende afkeurpunt is. In 15,7 procent van de gevallen zorgt het voor apk-afkeur of voor goedkeur na reparatie. Volgens Bovag rijden veel automobilisten van apk naar apk en besteden tussentijds geen of te weinig aandacht aan regulier onderhoud of überhaupt aan de technische staat van hun voertuig. Vorig jaar constateerden Bovag en bandenbranchevereniging Vaco al dat automobilisten überhaubt geen idee hebben wat voor soort banden ze onder de auto hebben liggen.

Bandenfabrikant Michelin stelde vorig jaar dat banden prima ‘opgereden‘ kunnen worden tot de 1,6 millimeter. Eerder vervangen is volgens de fabrikant onnodig.