Blog Verweij Hoebee Groep: Alles wat u nog niet wist over Offshore Wind

 

We zien ze steeds meer langs de Europese kusten; Windmolenparken op zee.  Maar hoe worden zulke parken eigenlijk aangelegd? Welke partijen zijn er allemaal bij de aanleg betrokken en welke uitdagingen komt men tegen tijdens het transport, de opbouw en de aansluiting van zo’n park op ons eigen energienetwerk?  En wie wordt, na oplevering van een windturbinepark, verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en het herstel bij schade?

Niet alleen de turbines zelfs moeten blijven draaien, maar ook de kabels en de fundering behoeven inspectie en onderhoud. Hoewel de fundering en bekabeling vanaf het wateroppervlak niet zichtbaar zijn, zijn zij toch verantwoordelijk voor 60% van de totale claims, die samen weer voor 85% drukken op de totale claimkosten binnen deze industrie. De eerste 5 tot 10 jaar vallen gebreken en storingen vaak nog onder garantietermijnen. Na het verloop van deze periode kan het onderhoud worden overgedragen aan onafhankelijke onderhoudsbedrijven terwijl juist ná deze termijn ook het risico op storingen toeneemt.

In vergelijking met onshore turbines, zijn de trillingen op zee vele malen hoger. Golven beuken constant op de funderingen. Ook windsnelheden zijn groter dan op het land. Dit veroorzaakt vaak onverwachtse schade omdat elektrische componenten zoals sensoren en zekeringen het begeven.  De expertisebranche is daarom dus, net als de energiemarkt zelf, constant in ontwikkeling. Want naarmate windturbines verder uit de kust worden gebouwd en de projecten omvangrijker worden, verandert ook de wijze van onze schade-surveys. Voor ons als schade-expertisebureau vragen deze snelle innovatieve ontwikkelingen een grote flexibiliteit van onze engineers.

In de najaarseditie van de ‘Surveillance’, het magazine van BMT Survey Group, zullen wij extra aandacht besteden aan alle facetten van windenergie op zee. We schrijven niet enkel over heersende risico’s en het voorkomen van schades, maar we zullen vooral inzicht geven over de werking van een windmolenpark op zee, de betrokken partijen, de diversiteit en de ontwikkeling van constructies, transformatoren, vervoer van de onderdelen zoals de wieken en we zullen ter illustratie een uiteenzetting geven over de gemiddelde kosten van een kabelbreukreparatie. Mocht u ook geïnteresseerd zijn om een exemplaar van deze ‘Surveillance’ te ontvangen, dan kunt u dit kenbaar maken via onderstaande link. http://www.verweij-hoebee.nl/alles-wat-u-nog-niet-wist-over-offshore-wind