Bijna twee derde incidenten met drones veroorzaakt door verlies signaal

De ruime meerderheid van de drone-incidenten die sinds 2015 heeft plaatsgevonden, is het gevolg van het verliezen van het signaal tussen de afstandsbediening en de drone. Dit blijkt uit bureauonderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) dat deze conclusie trok op basis van openbare data van drone-incidenten.                                                                                                                                                                             In totaal analyseerde het A.I.C. de data van 545 incidenten waarbij individuen hun drone tijdens een vlucht kwijtraakten. Van de bestuurders die hier de oorzaak voor hebben aangegeven, stelt 64% dat dit het gevolg was van het verliezen van het signaal tussen de drone en de afstandsbediening. “Vaak loopt het goed af, maar het uit het oog vliegen van een drone tijdens het vliegen kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo landden drones in het verleden op auto’s en drukke wegen. Daarnaast verwondde een neerstortende drone ook een peuter”, aldus A.I.C..                                                                              

Na het verlies van het signaal, wordt de wind vervolgens benoemd als meest voorkomende reden (25,8%). In 5,5% van de gevallen wordt tijdens het vliegen een inschattingsfout gemaakt waardoor de drone onbestuurbaar wordt, bijvoorbeeld na een botsing. Tijdens 3% van de gevallen is het incident te wijten aan een ander technisch mankement. Tot slot is 1,7% van de drone-incidenten het gevolg van een lege batterij.

Meeste brokkenpiloten in Overijssel en Gelderland

Als het aantal incidenten wordt afgezet tegen het inwonersaantal (per provincie), blijken de meeste incidenten, relatief gezien, in Overijssel plaats te vinden. Mensen in Overijssel raken namelijk 40,4% vaker dan landelijk gemiddeld hun drone kwijt tijdens een vlucht.

Ook in Gelderland vinden relatief veel incidenten met drones plaats. In Gelderland veroorzaakt men 36,9% vaker dan landelijk gemiddeld een drone-incident. In Limburg doet men het ‘t  beste: hier gebeuren juist 40,4% minder incidenten vergeleken met het landelijke gemiddelde

Verzekeren voor drone-schade

In de meeste gevallen wordt schade door drones vergoed door de aansprakelijkheidsverzekeraar. “Toch kunnen de drone-liefhebbers beter niet te vroeg juichen”, zo stelt Simon den Hollander van het A.I.C. “Het is namelijk verstandig om eerst diep in de eigen polisvoorwaarden te duiken. Verzekeraars vergoeden immers enkel onder specifieke eigen voorwaarden, en stellen eisen aan bijvoorbeeld het maximale gewicht van de drone, en soms ook aan de manier, locatie en tijdstip van vliegen.”

Voor meer informatie zie onderzoekspagina. https://www.aansprakelijkheidsverzekering.org/drones.

https://www.aansprakelijkheidsverzekering.org/drones/